Dvije decenije sjećanja

Prošlo je 20 godina....

  • Извор: АТВ
  • 12.01.2023. 21:59

Prošlo je 20 godina od 2003. godine koja je značajno obilježila svijet. Barem kroz jedan aspekt našeg područja, ali i svijeta.

Krenućemo prvo o dešavanjima u svijetu od kojih je prošlo 30 godina.

Rat u Iraku: U martu su Sjedinjene Države, zajedno sa koalicijom drugih zemalja, pokrenule invaziju na Irak. Rat je imao za cilj da ukloni Sadama Huseina sa vlasti i demontira oružje za masovno uništenje njegovog režima.

Epidemija SARS-a: Teški akutni respiratorni sindrom (SARS) se pojavio kao globalni zdravstveni problem. Epidemija je počela u Kini i proširila se na nekoliko drugih zemalja, što je dovelo do široko rasprostranjene panike i ograničenja putovanja. Zvuči previše poznato? Da, jeste. To smo imali sa koronom.


Katastrofa spejs šatla Kolumbija: 1. februara, spejs šatl Kolumbija se raspao tokom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu, ubivši svih sedam članova posade na brodu.

Potpisivanje Ugovora o pristupanju 2003: 10 novih zemalja članica pristupilo Evropskoj uniji.

Toplotni talas u Evropi: Ozbiljni toplotni talas zahvatio je veći dio Evrope tokom ljetnjih mjeseci, uzrokujući veliku štetu na usevu i procijenjeno je da je umrlo 35.000 ljudi.

Zarobljavanje Sadama Huseina: 13. decembra, Sadama Huseina su uhvatile američke snage u blizini njegovog rodnog grada Tikrita u Iraku. Ubrzo nakon toga, lider Iraka obješen je.


2003. godina bila je značajna i za Rusiju i Kinu, obje države nastavile su da igraju važnu ulogu u inostranim odnosima u svijetu. Neki od važnijih događaja koji su se odigrali 2003. godine su:

Rusija - Zemlja nastavlja reformu pod Vladimirom Putinom koji je došao na vlast 2000. godine. Rusija nastavlja razvoj ekonomije i vojske, kao i povezanosti sa azijskim zemljama.

Daju svoj uticaj o dešavanjima u Iraku koji je pod NATO bombama.

Kina - Zemlja pod liderstvom predsjednika Hu Jintao koji je preuzeo kancelariju 2003. godine. Nastavljaju enormni rast ekonomije i postaju glavna ekonomija svijeta. Nastavljaju sa modernizacijom vojske. Kada je u pitanju diplomatija, nastavljaju veze sa azijskim državama i afričkim, kao i sa Rusijom.

Šta se to dešavalo kod nas? Svi tu krvavu 2003. pamte po zlu. Godina prosperiteta pretvorila se u godinu depresije.

Iako je Srbija otpočela proces i pridruživanje EU: Evropska unija započela je proces stabilizacije i pridruživanja sa Srbijom, BiH i Hrvatskom, što je preliminarni korak ka članstvu u EU.

Ubrzo nakon toga, uslijedio je šok za Srbiju i regiju.

Ubijen je Zoran Đinđić: Zoran Đinđić, predsjednik Vlade Srbije, ubijen je 12. marta. Taj događaj je imao veliki uticaj na političku situaciju u Srbiji i doveo je do perioda nestabilnosti i neizvijesnosti.


2003. je bila značajna i za Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, dvije istaknute političke ličnosti u Srbiji.

Pregovori o pristupanju Hrvatske EU: Hrvatska je započela pristupne pregovore sa Evropskom unijom 3. oktobra 2003.

Ovi događaji su označili važne korake u integraciji zemalja Zapadnog Balkana u Evropu i njihov put ka konačnom članstvu u EU.

Slobodan Milošević: Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Srbije, suđeno je na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) po optužbama za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Suđenje mu je počelo 2002. i nastavilo se do njegove smrti 2006. godine. Nikada nije osuđen.


Vojislav Šešelj: Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke, takođe se sudi u Haškom tribunalu za slične optužbe. Suđenje mu je počelo 2007. i završeno 2018. oslobađajućom presudom. Naknadno ga je sud optužio u drugostepenoj presudi na 12 godina zatvora koje je Šešelj odslužio. Iako se sumnja da je riječ o političkoj odluci, lider Radikala uložio je žalbu na tu odluku, ali je Tribunal odbija.


Srbija je nastavila da radi na političkim i ekonomskim reformama. To je uključivalo napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i napore za poboljšanje poslovne klime u zemlji i privlačenje stranih investicija.

Srbija je takođe nastavila da radi na integraciji sa Evropom. To je uključivalo napore da se poboljšaju odnosi sa susednim zemljama, posebno u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Zemlja se takođe suočila sa izazovima u pogledu svog odnosa sa međunarodnom zajednicom, posebno u kontekstu tekućeg rata u Iraku i situacije na Kosovu.

Zemlja se takođe suočila sa ekonomskim izazovima, sa visokom nezaposlenošću i teškom ekonomijom.

Sve u svemu, 2003. je bila značajna godina za Srbiju jer se zemlja suočila sa brojnim izazovima i prilikama u pogledu politike, privrede i spoljnih odnosa. Događaji koji su se odigrali te godine imali su trajan uticaj na razvoj zemlje i nastavljaju da oblikuju sadašnji politički, ekonomski i društveni pejzaž Srbije

Šta se dešavalo u BiH?

2003. je bila značajna godina za Bosnu i Hercegovinu jer je zemlja nastavila da se oporavlja od rata u BiH i radi na stabilnosti i integraciji sa Evropom. Neki od velikih događaja koji su se desili u Bosni i Hercegovini 2003. godine uključuju:

Ustavna reforma: BiH je usvojila paket ustavnih reformi koje su imale za cilj decentralizaciju vlasti i davanje veće nadležnosti entitetima, FBiH i Republici Srpskoj, kao i Distriktu Brčko.

Povratak izbeglica: BiH je nastavila da radi na povratku izbeglica i interno raseljenih lica koji su izbegli tokom rata u BiH.

Ekonomski razvoj: Zemlja se i dalje suočava sa ekonomskim izazovima, sa visokom nezaposlenošću i ekonomijom koja se bori.

Mirovna misija EUFOR-a: Evropska unija je u decembru 2004. godine rasporedila mirovnu misiju EUFOR Althea da podrži i ojača mirovne snage predvođene NATO-om, SFOR, koje su u zemlji od 1996. godine.

Ovi događaji su označili važne korake na putu BiH ka stabilnosti i integraciji sa Evropom, kao i napore da se pozabavi naslijeđem bosanskog rata i promoviše pomirenje među različitim etničkim grupama u zemlji.

Ko je preminuo?

Gregori Pek, američki glumac, najpoznatiji po ulozi u filmu "Ubiti pticu rugalicu"

Bob Houp, američki komičar i glumac

Elizabet Tejlor, britansko-američka glumica

Džoni Keš, američki muzičar


Džordž Plimpton, američki pisac i novinar.

Ovo su bili samo neki primeri, mnogi drugi ugledni ljudi su preminuli 2003. godine, iz oblasti zabave, politike, sporta i kulture.


  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.