Иницијативу поднио Мет Гејц

Прва смјена у историји америчког Конгреса: Смијењен Кевин Мекарти

  • Извор: Агенције
  • 04.10.2023. 07:32

Представнички дом америчког Конгреса изгласао је смјену свог предсједавајућег, републиканца Кевина Мекартија. Како преноси Ројтерс, то је први пут у историји да је Конгрес изгласао смјену предсједавајућег, и то са 216 гласова "за" и 210 "против".

Иницијативу за смјену Макартија покренуо је његов страначки колега Мет Гејц.

Ниједан предсједавајући Представничког дома САД никада није смијењен због подношења захтјева својих колега конгресмена да напусти свој положај.

Према америчком Уставу, предсједавајући Представничког дома је други по реду у сукцесији за предсејднички положај послије потпредсједника САД, он или она поставља законодавне приоритете доњег дома Конгреса, контролише задатке одбора и може прекинути или утицати на агенду Бијеле куће.

Велики пожар у осјечкој фабрици, на снази упозорење грађанима

Велики пожар у осјечкој фабрици, на снази упозорење грађанима

Гејц још од јануара прети да ће свргнути Мекартија, када је предводио страначке побуњенике који су се супротстављали кандидатури Мекартија, конгресмена из Калифорније, за место предсједавајућег, приморавши га да издржи 15 напорних рунди гласања.

Тензије између двојице републиканаца су прокључале током викенда, након што је предсједавајући Мекарти уз подршку демократа добио неопходан број гласова за усвајање нацрта закона о привременом финансирању владиних агенција.

Међутим, договором о буџетском финансирању који је постигнут касно у суботу нису одобрена средства у износу од шест милијарди долара за финансирање званичног Кијева, јер су конгресмени Гејц са Флориде и други ултраконзервативци инсистирали да су САД потрошиле превише новца на рат Украјине са Русијом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином