LIderi Rusije i Kine

Putin i Si Đinping na samitu G20 u Indoneziji

  • Извор: Танјуг
  • 19.08.2022. 07:39

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping prisustvovaće samitu G20 na ostrvu Baliju u novembru, saopštio je danas savjetnik indonežanskog predsjednika.

Andi Viđajanto, bivši šef kabineta i nezvanični savjetnik predsjednika DŽoka Vidodoa, potvrdio je britanskoj agenciji Rojters da će se dvojica lidera pridružiti samitu.

- Predsjednik mi je rekao da i Si i Putin planiraju da prisustvuju samitu na Baliju - rekao je Viđajanto.

Indonežanski predsjednik je u četvrtak saopštio da su mu oba lidera dala svoja uvjeravanja, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije još odgovorilo na Rojtersov zahtjev za komentar ove najave.

Portparol Kremlja je takođe odbio da komentariše najavljeni dolazak ruskog predsjednika za Blumberg, ali je drugi zvaničnik upoznat sa situacijom rekao da Putin planira da lično prisustvuje sastanku.

Kineski zvaničnici navodno planiraju i novembarski sastanak u jugoistočnoj Aziji između Sija i američkog predsjednika DŽoa Bajdena, za koji se očekuje da prisustvuje samitu G20 na Baliju, navodi u izvještaju Vol strit džurnal.

Kao predsjedavajući G20 ove godine, Indonezija se suočila sa pritiskom zapadnih zemalja da povuče svoj poziv Putinu zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Indonezija je takođe pozvala ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog da prisustvuje samitu na Baliju.

Vidodo je ove nedjelje izjavio da su dvije zemlje prihvatile Indoneziju kao "most mira“, navodi britanska agencija.

Тагови: