U telefonskom razgovoru

Putin potvrdio Erdoganu: Nema planova za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini

  • Извор: Sputnjik
  • 03.11.2022. 14:23

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom potvrdio da nema planova za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, saopštio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.

"Tokom telefonskog razgovora ruska strana je potvrdila Turskoj da nema planova za upotrebu nuklearnog oružja. Ukrajinska strana je, sa druge strane, demantovala tvrdnje da se priprema za upotrebu 'prljave bombe'", rekao je Kalin za televiziju TRT.

Ankara, dodaje on, namjerava da predloži Moskvi i Kijevu da se vrate pregovorima o mirnom rješavanju sukoba.

"Prljava bomba"

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu "prljave bombe" ili municije sa malom nuklearnom snagom, piše Sputnjik.

Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrijebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

"Prljava bomba" - kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.