Словачка добила новог предсједника

Путина дочекала лијепа вијест: Нова промјена у ЕУ и НАТО политици?

  • Извор: Курир
  • 07.04.2024. 08:15

Кандидат владајуће коалиције Петер Пелегрини побиједио је на предсједничким изборима у Словачкој, чланици ЕУ и НАТО, чиме се у Братислави учвршћује власт премијера Роберта Фица који је прекинуо испоруку оружја Украјини.

Дојче веле преноси ноћашње саопштење изборне комисије да је након утврђених резултата из 99,8 одсто изборних јединица, Петер Пелегрини (48) са нешто више од 53 одсто гласова јасно испред независног кандидата Ивана Корчока (60), који је добио нешто мање од 47 одсто.

Корчок је пред новинарима у Братислави признао пораз и Пелегринију честитао побједу. Новинска агенција ТАСР цитирала је либералног бившег министра спољних послова који је рекао да је „разочаран".

Данас су Благовијести: Обратите пажњу на ова вјеровања

Данас су Благовијести: Обратите пажњу на ова вјеровања

Он је имао подршку либералних и конзервативних опозиционих странака и током масовних протеста против владе.

Корчок је обећавао да ће формирати противтежу љевичарској националистичкој влади под премијером Робертом Фицом, а залаже се за одлучну војну подршку Украјини.

Пелегрини: „Словачкој је потребан мир"

Пелегрини је водио кампању под слоганом „Словачкој је потребан мир" како би превазишла дубоке унутрашње политичке подјеле у земљи чланици ЕУ и НАТО, која се на истоку граничи са Украјином.

Он позива на опрез када је ријеч о испоруци оружја, позивајући се притом и на став њемачког канцелара Олафа Шолца.

- Бићу предсједник који ће подржати владу у њеним напорима да побољша животе људи. Учинићу све да Словачка заувијек остане на страни мира, а не на страни рата - рекао је Пелегрини у свом предизборном штабу.

Замало трагедија код Мостара: Минирали дио брда, пао и други

Замало трагедија код Мостара: Минирали дио брда, пао и други

Наводи се да Пелегрини сада учвршћује власт премијера Фица који је прошлог октобра преузео власт по четврти пут и окренуо спољну политику земље ка више проруским ставовима и покренуо реформе кривичног права и медија, што је изазвало забринутост због могућег слабљења владавине права.

Пелегрини је рекао да његова побједа значи да ће влада имати подршку у својим циљевима, и да неће морати да се суочава са „опозиционим, опортунистичким центром моћи” мислећи на одлазећу либералну предсједницу Зузану Капутову.

Британски

Британски "Телеграф": Запад није у стању ни себе да поново наоружа, а камоли Украјину

Фицова коалиција која укључује странку Хлас на челу са Пелегринијем прекинула је словачке званичне испоруке оружја Украјини. Фицо је говорио о „западном утицају" у рату који је само довео до међусобног убијања словенских народа.

Функција предсједника у Словачкој

Предсједник државе у Словачкој пре свега има репрезентативну улогу.

Али, предсједник може да стави вето на законе или их оспори пред уставним судом.

Он именује судије Уставног суда, који би могли да постану важни у политичким сукобима око судбине Фицових реформи, што би драматично ублажило казне за корупцију.

Зеленски чека: Да ли ће стићи помоћ САД-а?

Зеленски чека: Да ли ће стићи помоћ САД-а?

Предсједникова ријеч има велику тежину у јавности.

У случају владине кризе, он може привремено сам да формира владу, као што се последњи пут догодило прошле 2023. године.

Би-би-си: Фицо тврди да је Путин "неправедно демонизован"

Побједом Пелегринија на предсједничким изборима у Словачкој бавио се и Би-би-си који је навео да је ова земља прије повратка на власт Фица у октобру прошле године била једна од најчвршћих савезница Украјине, да би потом новоименовани предсједник владе објавио да прекида војну помоћ Кијеву. Фицо је позвао и друге западне земље да то учине, затражио је тренутни прекидни ватре и мировне преговоре са Москвом. Британски медијски сервис подсјећа да је Фицо недавно изјавио да је руски предсједник Владимир Путин "неправедно демонизован" и оцијенио да би пријем Украјине у НАТО означио почетак Трећег свјетског рата.

(Курир/Дојче веле/Би-би-си)


Пратите нас и путем Вибера