Dionice padaju

Razlaz Foks njuza sa Takerom Karlsonom i CNN-a sa Donom Lemonom: Šta se dešava sa američkim medijima?

  • Извор: Агенције
  • 25.04.2023. 11:26

"Foks njuz medija" i najbolje ocijenjeni voditelj te mreže Taker Karlson razilaze se, manje od nedjelju dana nakon što je matična kompanija "Foks korp" postigla nagodbu od 787,5 miliona dolara zbog tužbe za klevetu, a u kojoj je Karlson igrao glavnu ulogu. U međuvremenu, i Si-En-En je okrenuo leđa voditelju Donu Lemonu, s tim što ovaj voditelj nije ostao bez komentara.

Taker Karlson vodio je informativni program na Foks njuzu u udarnom terminu – "Tucker Carlson Tonight", koji je bio i najgledaniji među Amerikancima starosti od 25 do 54 godine. Akcije Foksa su nakon vijesti o razlazu pale za 2,9 odsto.

Akcije Foksa pale nakon razlaza sa Karlsonom

Akcije Foksa pale nakon razlaza sa Karlsonom

Do ovog poteza je došlo pošto je kompanija "Dominion Vouting Sistems" u svojoj tužbi navela da je Karlson dozvolio da se na programu emituju lažne tvrdnje o navodnoj izbornoj prevari od strane te kompanije, koja se bavi proizvodnjom mašina za glasanje, pri čemu je u privatnim porukama dovodio u pitanje vjerodostojnost tih informacija.

Karlson je umiješan i u druge sudske procese sa kojima se Foks suočava, uključujući tužbu koju je podnijela njegova bivša šefica knjigovodstva Ebi Grosberg. Ona je rekla da je Foks iznudio njeno svjedočenje u slučaju "Dominiona".

Razlog razlaza sa Karlsonom, međutim, nije objavljen, a kompanija mu je zahvalila na saradnji.

SAD: Korejsko poluostrvo treba denuklearizovati

SAD: Korejsko poluostrvo treba denuklearizovati

"Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio za mrežu kao voditelj i prije toga kao saradnik", navodi se u saopštenju Foks njuza.


Međutim, Karlson se u petak odjavio na kraju emisije poželevši gledaocima "najbolji vikend" i najavljujući da će se vratiti u ponedjeljak.

Iako je ostao bez jedne od svojih najvećih zvijezda, Foks je već izgubio oglašivače koji su prestali da se reklamiraju u njegovoj emisiji zbog kontroverzi.

Dva izvora upoznata sa ovim pitanjem rekla su da su izvršni direktor kompanije "Foks Korp" Laklan Murdok i izvršna direktorka "Foks njuz medije" Suzan Skot odluku donijeli u petak uveče.

U intervjuu za Njuzmaks bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je Karlson "veoma dobra osoba i veoma talentovana", kao i da ne zna da li je Karlsonov odlazak bio dobrovoljan ili je otpušten.

Karlson se pridružio Foks njuzu kao saradnik 2009. i postao ko-voditelj emisije "Fox & Friends Weekend" 2012. Svoju emisiju počeo je da vodi u udarnom terminu u novembru 2016. "Foks" je 2021. najavio da će sa Karlsonom potpisati novi višegodišnji ugovor.

Si-En-En okrenuo leđa Donu Lemonu

I dok je Foks njuz okrenuo leđa Takeru Karlsonu, Si-En-En se pozdravio sa voditeljem Donom Lemonom.

Vijest dolazi nakon što je Varjeti ovog mjeseca objavio priču da je maltretirao svoje koleginice. I ranije ove godine je kritikovan zbog nekih od komentara koje je dao tokom emitovanja.

Vijest je objavio sam Lemon na Tviteru, rekavši da ga je njegov agent obavijestio da je otpušten.

"Zapanjen sam, poslije 17 godina na Si-En-Enu, pomislio bih da bi neko od rukovodstva imao pristojnosti da mi kaže direktno", rekao je Lemon.

U tvitu, Si-En-En je je naveo da Lemon nije objavio istinu, kao i da mu je ponuđena šansa da se sastane sa menadžmentom, ali je "umjesto toga objavio izjavu na Tviteru“.


Izvršni direktor Si-En-Ena Kris Liht rekao je da su se mreža i Lemon "razišli", navodi se u dopisu koji je u ponedjeljak dostavljen En-Bi-Si njuzu.

"Don će zauvijek biti dio porodice Si-En-Ena i zahvaljujemo mu na njegovom doprinosu u proteklih 17 godina“, navodi se u saopštenju. 

Lemon se pridružio Si-En-Enu 2006. godine nakon što je radio na En-Bi-Si Čikagu i radio kao dopisnik za En-Bi-Si njuz, za emisije "Today" i "NBC Nightly News".

Prvi put se našao na udaru kritika u februaru kada je tokom emisije "CNN This Morning" primijetio da republikanska predsjednička kandidatkinja Niki Hejli (51) više nije u "najboljim godinama". Komentar je dat tokom rasprave o sugestiji Hejlijeve da kandidati stariji od 75 godina treba da podležu ispitima mentalne sposobnosti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)