"A4 revolucija"

"Revolucija bijelih papira" u Kini: Policija briše fotografije demonstrantima iz telefona

  • Извор: Б92
  • 28.11.2022. 08:38

Protesti protiv lokdauna u Kini šire se gradovima. Strane novinske agencije javljaju da ima i uhapšenih.

Situacija je eskalirala nakon što je izbio požar u jednoj zgradi u Urumkoju, na zapadu zemlje, a njeni stanovnici zbog strogih mjera nisu mogli da pobjegnu od požara, pri čemu je stradalo deset osoba.

Proteste su obilježili prazni bijeli papiri koje nose demonstratnti, zbog čega se ti protesti nazivaju i "revolucijom bijelih papira" ili "A4 revolucijom", navodi BBC, dodajući kako bi razlog za demonstracije s bijelim papirima mogao biti izbjegavane cenzure.

"Definitivno nema ničeg na papiru, ali mi znamo na što se misli", rekla je za BBC jedna žena koja je u subotu naveče učestvovala na demonstracijama u Šangaju.

S druge strane, kineski državni mediji, koji u pravilu strogo prate liniju Kineske komunističke partije, ne spominju proteste. Ali, izdanje "Global Tajmsa" na engleskom jeziku objavilo je komentar u kom se zapadni mediji optužuju za raspirivanje nezadovoljstva kineskom "zero covid" politikom.

Na protestu u Šangaju policija je zaustavljala ljude i brisala im fotografije s mobilnih telefona, a kamere su zabilježile i kako su kineski policajci uhvatili, pretukli i potom zatvorili novinara BBC-ja.

AFP navodi da je policija u Šangaju danas uhapsila dvije osobe. Na pitanje novinara Frans presa o razlogu hapšenja, jedan policajac je rekao da privedeni nisu poštovali naredbe policije.

On je za više detalja novinare uputio na lokalne policijske vlasti. Policija je takođe naredila prisutnima da se raziđu i da izbrišu fotografije sa svojih telefona.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.