Украјина

Рус на челу украјинске војске: Ко је Александар Сирски?

  • Извор: Индекс
  • 10.02.2024. 17:09

Већ је писано о разлозима због којих је предсједник Украјине Володимир Зеленски смијенио врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.

Рецимо укратко да је главни разлог био политички. Залужнијев рејтинг је постао већи него предсједников, а сам врховни командант оружаних снага Украјине претворио се у фигуру око које су сви противници Зеленског могли постепено да се концентришу.

Штавише, Залужни никада није јавно потврдио да има политичке амбиције, али их није ни демантовао. Осим тога, сазнање да постоји могућа конкуренција у виду Залужног је готово сигурно утицало на одлуку предсједника да одустане од идеје о одржавању избора крајем марта 2024.

Тако да је смена Залужног такође дио ширег процеса концентрације моћи у земљи у рукама Зеленског, којој се спрема дуготрајни рат, па покушава да очисти све алтернативне утицајне групе, па и оне потенцијалне.


Стиже невријеме у већи дио БиХ - пратите уживо кретање облака

Стиже невријеме у већи дио БиХ - пратите уживо кретање облака

САД, судећи по објавама у западним медијима, нису биле одушевљене одлуком о отпуштању Залужног. Он је наређења Зеленског сматрао нереалним и директно је преговарао са савезницима о снабдијевању, искључујући министарство одбране из процеса.

Војни извори рекли су "Тајмсу" да је Зеленски прво тражио од Залужног да поднесе оставку 29. јануара, али да је он то одбио.

Генерално, Вашингтону се баш и не допадају покушаји Зеленског да концентрише све полуге управљања земљом у својим рукама. Али у овом тренутку међу западним партнерима преовладава жеља да ситуација у Украјини не склизне у раздор и дестабилизацију, па званичници на Западу не критикују јавно одлуке Зеленског. Али западни медији објављују много негативности.

Ко је Сирски?

Све у свему, Александар Сирски је нови главнокомандујући Оружаних снага Украјине, а занимљиво је да је он по националности Рус, рођен и школован у Русији.

Војну службу је започео 1986. године у Совјетској армији. Током рата у Донбасу 2014. године учествовао је у командовању одбраном Дебаљцева, који су касније заузеле проруске снаге.


"Њемачкој одбројани дани, неће више бити индустријска велесила“

До почетка свеопште инвазије на Украјину био је командант Копнене војске Оружаних снага Украјине. Командовао је успјешним операцијама попут одбране Кијева и офанзиве у области Харкова у јесен 2022. Али учествовао је и у мање успјешној операцији – одбрани Бахмута 2023.

Занимљиво је да родитељи и рођаци Сирског и даље живе у Русији. Како преноси руски портал "Реадовка", отац Сирског је пуковник Оружаних снага Русије у пензији.

Агенција ТАСС разговарала је и са генераловим братом Олегом, који је напоменуо да не комуницира са братом.

Међутим, информација о брату није потврђена, а на примјер "РИА Новости" пишу да је ријеч о "наводном брату".

Именовање Сирског

Именовање Сирског је у великој мјери политичка одлука.

Главнокомандујући оружаних снага Украјине током рата увијек је потенцијални конкурент предсједнику. Али Сирски је, од свих главних украјинских војсковођа, најсигурнији за Зеленског у овом својству – као што смо споменули, он је етнички Рус, човјек који је рођен у Русији и не говори добро украјински.


Милица завршила факултет у Единбургу па се вратила у родно село и развила посао

Милица завршила факултет у Единбургу па се вратила у родно село и развила посао

Али најзначајнија је његова другачија репутација међу трупама, највише због битке за Бахмут, која је, сматра дио јавности, била лоше вођена, за шта се у великој мјери упире прст у новог врховног команданта.

Какав ће утицај на ток сукоба имати промјена врховног команданта Оружаних снага Украјине? Уврежено је мишљење да је Залужни често противрјечио предсједнику и да ће Сирски испунити све његове захтјеве.

Ситуација на фронту диктира могућности

Ситуација на фронту и способности саме војске имаће одлучујућу улогу у будућим акцијама. Тренутно постоји недостатак особља и муниције, што је мало вјероватно да ће омогућити украјинским оружаним снагама да покрену офанзиву великих размјера у блиској будућности. Са друге стране, могуће су и неке друге радње.


Песков открио коме је намијењен Путинов интервју

Песков открио коме је намијењен Путинов интервју

На примјер, напади на територију руских пограничних подручја, интензивирање напада дубоко у Руску Федерацију.

Такође, под врховним командантом Сирским, мање је вјероватно да ће украјинске трупе прећи на маневарски рат и повући се са положаја за које морају да плате високу цијену, као у Авдијевки. Тај град ће, баш као и Бахмут у прошлости, настојати да га брани што дуже, иако се, као и у случају Бахмута, сумња у исплативост такве борбе, пише хрватски "Индекс".

Политичке посљедице

Политичке посљедице смјене Залужног зависе од две ствари.

Први је начин на који ће се бивши врховни командант појавити у јавности – колико ће бити јавно и политички активан, да ли ће говорити о смјени Зеленског, шта ће радити, да ли ће остати у војсци или у државни апарат...?

Друго, посљедице те промјене зависе од опште ситуације у земљи и на фронту. Свака промјена на боље или на горе која се догоди у јавној свијести и војсци биће повезана са промјеном врховног команданта.


Додик: Институције Српске ће учинити све да заштите животе и имовину грађана

Додик: Институције Српске ће учинити све да заштите животе и имовину грађана

А пошто је ситуација сада објективно тешка и мало је вјероватно да ће се драматично побољшати у блиској будућности, многи ће то вјероватно приписати посљедицама кадровских одлука Зеленског.

Реакције на друштвеним мрежама већ показују веома снажан негативан тренд по том питању (чак и из војске), а могуће је да ће он наставити да расте.

Штавише, у Украјини и ван њених граница постоје многе снаге које ће свим силама покушати да подстакну овај тренд. То значи да не би било чудно да се почне причати о смјени предсједника.

Критике из опозиције

Најгласније критике одлуке о његовој смјени стижу из круга блиског бившем предсједнику Петру Порошенку, који је најјача опозиција актуелном предсједнику Украјине. Неки од Порошенкових присталица не само да се противе Залужнијевој оставци већ и дискредитују новоименованог главнокомандујућег.

"Умјесто Залужног, који је рођен у Житомирској области и дипломирао на Институту копнене војске у Одеси, на Универзитету националне одбране Украјине, Зеленски је именовао Сирског, рођеног Руса, који је дипломирао московску Врховну команду“, рекао је бивши градоначелник Ривне из Порошенкове партије Александар Третјак.


Формални прекид свих веза између двије Кореје - који су мотиви Ким Џонг Уна

Формални прекид свих веза између двије Кореје - који су мотиви Ким Џонг Уна

Иако нешто блаже, критике се могу чути и из табора градоначелника Кијева Виталија Кличка.

"Надам се да ће власти оправдати такве промјене у друштву. Када се наставе тешке борбе на првој линији фронта, када је потребно наставити ефикасну сарадњу са страним партнерима. Када јединство друштва захтијева власт којој вјерује", написао је Кличко.

Шта чека Украјину?

Смјена Залужног сигурно неће имати само војне посљедице, с обзиром да би разне политичке снаге могле да искористе бившег врховног команданта као главну фигуру за остваривање својих политичких амбиција.

Украјина тако улази у нову, можда одлучујућу фазу сукоба с Русијом, али можда и кључну фазу политичког живота предсједника Зеленског.


Јавност шокирана: Принцеза се фотографисала потпуно гола

Јавност шокирана: Принцеза се фотографисала потпуно гола

Јасно је да се визије сукоба бившег команданта и предсједника нису поклапале и да сада Зеленски покушава да искористи смјену Залужног да своју визију прогура кроз концентрацију своје моћи.

Исто тако, сада је јасно да постоје најмање два различита политички артикулисана мишљења о наставку сукоб у Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.