Nakon izjava

Rusi upozoravaju Milanovića: Moguće da mu je ugrožena bezbjednost

  • Извор: 24сата.хр
  • 27.01.2022. 17:25

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović „uvršten u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje lične podatke samoproglašenih neprijatelja Ukrajine”.

Ovo je izjavio zamjenik portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev na redovnoj konferenciji za novinare u Kremlju.

„Svaki zapadni zvaničnik koji izrazi neku drugu poziciju osim zvaničnog platiće svojim ugledom i karijerom, a njegova bezbjednost može biti ugrožena. Tako je viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah, komandant njemačke mornarice, bio primoran da podnese ostavku nakon što je rekao da da je Krim zauvijek izgubljen“, rekao je Zajcev.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, kao i njemački admiral, nakon izjave da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, uvršteni su u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Peacemaker, koja objavljuje lične podatke samoproglašenih neprijatelja Ukrajine“, rekao je on. .

"Kao što znate, kasnije je ubijen novinar Roman Cimbaljuk, koji je završio na toj stranici zbog suprotstavljanja ukrajinskom režimu. U takvoj atmosferi nije iznenađujuće što tenzije između Donbasa i Kijeva ne prestaju", dodao je on.

Na sajtu Peacemaker, koji je pomenuo ruski zvaničnik, zaista postoji odeljak posvećen Zoranu Milanoviću. Stranica ga naziva „učesnikom u ruskim osvajanjima” i navodi da „učestvuje u specijalnim informativnim operacijama Kremlja”.

Stranica Mirotvorac prenosi cjelokupnu Milanovićevu izjavu o Ukrajini, koja je izazvala burne reakcije u Hrvatskoj i EU, i navodi da je Milanović nedavnu posetu premijera Plenkovića Ukrajini nazvao „čistim šarlatanstvom“.

Stranica Peacemaker traži od ukrajinskih državnih organa da njeno objavljivanje razmotre kao izjavu o „činjenju namernih radnji ovog građanina protiv nacionalne bezbjednosti Ukrajine, mira, bezbjednosti čovječanstva i međunarodnog poretka i prava, kao i drugih krivičnih djela“.

Podsjetimo, Zoran Milanović je nedavno dao niz izjava koje su u direktnoj suprotnosti sa onim što EU i NATO, čiji je Hrvatska članica, govore o tenzijama između Ukrajine i Rusije.

Ukrajini nije mjesto u NATO-u, a situacija na ukrajinsko-ruskoj granici je ozbiljna kriza iza koje je pre svega dinamika unutrašnje politike SAD, rekao je Milanović i dodao da se Hrvatska neće miješati u krizu ako ona eskalira i da postoji neće imati svoje vojnike.

(24sata.hr)

Тагови: