Dmitrij Poljanski

Rusija na SB UN-a: Zapad nije mario za Beograd dok ga je gađao osiromašenim uranijumom!

  • 18.08.2023. 09:21

Cijeli svijet je, posmatrajući ukrajinsku kontraofanzivu, mogao da vidi da zapadno oružje ne samo da nije ni jedinstveno ni nepobjedivo za rusko oružje, već je u mnogim slučajevima inferiorno čak i u odnosu na modele sovjetske proizvodnje stare pedeset godina, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski govoreći na sastanku Savjeta bezbjednosti o isporuci oružja Ukrajini.

Jedini rezultat ukrajinske kontraofanzive, što je čak i Zapad primoran da prizna, su desetine hiljada poginulih ukrajinskih vojnika i stotine uništenih jedinica skupe zapadne opreme, ukazao je.

Ukrajina ima poteškoća sa borbenom obukom i planiranjem operacija, što potvrđuju i svjedočenja zarobljenih ukrajinskih vojnika koja su obučena po zapadnim standardima, dodao je.

Vučić: Neodgovorne optužnice protiv Dodika i Lukića, spremaju se za obračun sa Srpskom!

Vučić: Neodgovorne optužnice protiv Dodika i Lukića, spremaju se za obračun sa Srpskom!

"Potpuni kolaps ukrajinskog sistema vojne uprave, rasprostranjena korupcija i neorganizovanost sada odbijaju čak i zapadne plaćenike, koji počinju da shvataju da jedina uloga koja im je dodijeljena nije borba za slobodu Ukrajine, oni su obično topovsko meso", istakao je.

London i Vašington nisu marili za Beograd dok su ga gađali osiromašenim uranijumom

Britanci i Amerikanci ne mare za kontinentalnu Evropu, kao što nisu marili za posljedice NATO bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijumom, rekao je Poljanski govoreći o odluci Londona i Vašingtona da Ukrajini pošalju municiju sa osiromašenim uranijumom.

Poljski mediji su se žalili na povećanu radijaciju na zapadnim teritorijama Ukrajine i istočnim dijelovima Poljske nakon što je ruska vojska uništila skladište sa ovakvom municijom u Hmeljnickom, ali Britance i Amerikance nije briga.

Kasetna municija, ako se koristi u suprotnosti sa Međunarodnim humanitarnim pravom, u civilnim naseljima, što i čini kijevski režim, predstavlja ozbiljnu dugoročnu prijetnju za civilno stanovništvo, objasnio je.

Sam Vašington je decenijama žigosao kao "ratne zločince" sve one koji su koristili ovu vrstu municije, podsjetio je i onda objasnio da su Zelenski i njegovi saradnici, tj. američke vlasti, po istoj toj logici, ratni zločinci i dijele punu odgovornost, kazao je.

Zelenski napravio fatalnu grešku, Rusima je sada znatno olakšan posao?

Zelenski napravio fatalnu grešku, Rusima je sada znatno olakšan posao?

"Kijevski režim svakodnevno udara kasetnom municijom po sjevernim regionima Donjecka, gdje nema vojnih ciljeva. Njihov jedini zadatak je teror nad civilima, što je zabranjeno Međunarodnim humanitarnim pravom, ali se u potpunosti uklapa u taktiku kijevskog režima, koji je odavno prešao na otvoreno terorističke metode", objasnio je.

Uprkos svemu tome, kasetna municija ne pruža nikakve posebne prednosti na bojnom polju, i Vašington je toga svjestan.

Za razliku od Sjedinjenih Država, stav Rusije o kasetnoj municiji je dosljedan i zahtijeva striktno poštovanje pravila i zahtjeva Međunarodnog prava, naglasio je.

Tresla se gora, rodio se miš

Zapad i Kijev su očekivali da će kontraofanziva da im donese pobjedu, i u te svrhe su u borbu uključili vojnu opremu NATO, potrošene su milijarde iz džepova zapadnih poreskih obveznika, kazao je Poljanski i dodao da njihovi ciljevi nisu ostvareni.

"Sve liči na poslovicu – tresla se gora rodio se miš", rekao je.

Zapadni dobavljači oružja za Ukrajinu su odgovorni jer ignorisanjem svih svojih obaveza da prate krajnjeg korisnika isporučenog oružja ugrožavaju globalnu bezbjednost, dodao je.

Nešto se ogromno sprema: Dvije velike zemlje odbacuju dolar?

Nešto se ogromno sprema: Dvije velike zemlje odbacuju dolar?

Zbog totalne korupcije u ukrajinskoj vojsci, zapadno oružje se nekontrolisano "širi" po svijetu, preko crnog tržišta isplivava u zonama sukoba na Balkanu, u Africi, Latinskoj Americi, direktno narušavajući regionalnu bezbjednost, objasnio je.

Zašto bi američki narod plaćao iz svog džepa vojne avanture Demokratske stranke, upitao je Poljanski ukazujući na nedavni zahtjev američkog predsjednika Kongresu da izdvoji dodatnih 24 milijardi dolara na već potrošenih 113 milijardi dolara zvanične pomoći.

To je otprilike 900 dolara za svaku američku porodicu, ukazao je.

Javno mnjenje u Njemačkoj i Francuskoj je takođe protiv isporuke krstarećih raketa "taurus" i "skalp" ukrajinskim nacionalistima, ali njihove vlasti, uprkos tvrdnjama da su demokratske, apsolutno se oglušuju o pozive svojih građana, dodao je.

Ko od ovoga profitira?

Amerikanci i Evropljani profitiraju, niko drugi, rekao je.

Vašington troši vojne arsenale svojih satelita i na taj način "čisti" tržište za proizvode američkog vojno-industrijskog kompleksa kako bi ih prodale sopstvenim partnerima prema dobro uspostavljenoj šemi još od Drugog svjetskog rata, ukazao je.

Evropa plaća novo oružje ne samo novcem, već i suverenitetom, dodao je.

Ispostavilo se da je sopstvena odbrambena politika, koju je Evropska unija svojevremeno tako marljivo gradila godinama, kao u godinama Hladnog rata, potpuno podređena interesima Vašingtona, istakao je, a prenosi RT Balkan.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.