Након Хладног рата

Русија се од поноћи и званично повукла из Споразума о конвенционалним оружаним снагама

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2023. 09:35

Русија се званично повукла из кључног споразума о безбједности након Хладног рата који је осмишљен да деескалира потенцијалне сукобе Истока и Запада, што је најновији знак растућих тензија између Русије и НАТО-а.

Из руског Министарства спољних послова саопштено је да је у поноћ завршена процедура повлачења Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

"На тај начин је међународно правни документ, чију је важност наша земља суспендовала још 2007. године, коначно за нас постао историја", наводи се у саопштењу.

Израел ликвидирао једног од главних команданата Хамаса у Појасу Газе

Израел ликвидирао једног од главних команданата Хамаса у Појасу Газе

Овај споразум из 1990. године, договорен и закључен на крају Хладног рата и потписан годину дана након пада Берлинског зида, поставио је ограничења на распоређивање војне опреме с циљем одржавања војне равнотеже између НАТО-а и тадашњих земаља Варшавског пакта.

Русија је суспендовала своје учешће у споразуму 2007. и зауставила активно учешће 2015. године.

Руски предсједник Владимир Путин у мају је потписао декрет којим је поништио тај акт, осуђујући НАТО због "подривања евроатлантске безбједности".

Шеф албанско-косовске мафије:

Шеф албанско-косовске мафије: "Опљачкао сам Роналда и Бензему, ево зашто Месија никад нисам хтио"


"Овај споразум је закључен на крају Хладног рата, када се чинило могућим формирање нове архитектуре глобалне и европске безбједности засноване на сарадњи и учињени су одговарајући покушаји", саопштило је руско Министарство спољних послова.

Из Министарства наводе да су акције Сједињених Држава на проширењу НАТО-а довеле до тога да су земље Алијансе "отворено заобишле" ограничења и да је овај споразум у свом изворном облику изгубио додир са стварношћу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: