Marija Zaharova

Rusija spremna da isporučuje hranu i đubrivo na svjetsko tržište, ali Amerika to ometa

  • Извор: Sputnjik
  • 20.10.2022. 13:44

Rusija je spremna da isporučuje hranu i đubrivo na svjetsko tržište, ali SAD to ometaju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Naša zemlja, kao najveća poljoprivredna sila, značajno doprinosi osiguravanju globalne prehrambene bezbjednosti. Svjesni smo koliko je izvoz ruske hrane značajan za društveno-ekonomski razvoj mnogih siromašnih zemalja. Zbog toga je podjednako važno i naše đubrivo bez koga će biti ugrožena buduća žetva. Spremni smo da isporučujemo i hranu i đubrivo i sve što je neophodno kako prehrambena bezbjednost u svijetu ne bi bila izložena opasnosti, udarcima. Sprečavaju nas u tome - rekla je Zaharova.

Istovremeno je skrenula pažnju na to da je neophodno da se što prije obnove lanci snabdijevanja i uklone ograničenja koja je Zapad vještački stvorio, a sa kojima se suočavaju privredni subjekti iz Rusije u spoljnoekonomskoj delatnosti.

- SAD zadaju udarac toj istoj svjetskoj prehrambenoj bezbjednosti, maksimalno blokirajući mogućnosti za finansijske transakcije za prehrambenu robu iz Rusije - poručila je Zaharova.

Ona je naglasila da upravo Vašington čini sve kako bi blokirao mogućnost jednom od najvećih dobavljača poljoprivrednih proizvoda da ih isporučuje na svjetska tržišta hrane.

Тагови: