Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Zaharova: Pitajte Srbe koliko je štetan osiromašeni uranijum

  • Извор: РТ Балкан
  • 07.09.2023. 11:19

Tvrdnje Bijele kuće da granate sa osiromašenim uranijumom, koje će biti isporučene Kijevu, ne predstavljaju radioaktivnu prijetnju su "laž ili glupost", poručila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prethodno je portparol Bijele kuće Džon Kirbi izjavio da municija sa osiromašenim uranijumom "ne predstavlja radioaktivnu prijetnju" po zemlju, da ne postoji "ništa" u vezi sa ovim potezom "što bi moglo izazvati kontroverzu", te da ovakvu municiju posjeduje i Rusija.

"Šta je to: laž ili glupost? O toksičnosti osiromašenog uranijuma, njegovoj opasnosti po ljudski organizam, kao i o posljedicama zagađenja tla, više puta je razgovarano", napisala je Zaharova na Telegramu.

Višković: Šmit da pribavi papire ili da se vrati u svoju zemlju

Višković: Šmit da pribavi papire ili da se vrati u svoju zemlju

Zaharova je posebno podsjetila da je na mjestima, na kojima je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom zabilježen višestruki porast onkoloških oboljenja. 

"Ovo su na sebi, nesvjesni posljedica, testirali vojnici NATO-a, prije svega italijanska vojska tokom NATO agresije na Jugoslaviju. Od 7.500 izloženih toksičnim supstancama i radijaciji, 372 osobe su umrle (pet odsto je smrtnost: svaka 20. osoba). Umrli su uglavnom od onkoloških oboljenja: disfunkcije bubrega, karcinoma pluća, raka kostiju, jednjaka i kože, Hočkinovog limfoma i leukemije", precizirala je Zaharova.

Osim toga, kako ističe, od upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom stradali su i Srbi, koji su direktne žrtve agresije. 

"Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, u regionima koji su podvrgnuti NATO bombardovanju i udarima, značajan je porast sljedećih oboljenja: tumor, neplodnost kod muškaraca, autoimune bolesti, patološke komplikacije trudnoće, mentalni poremećaji kod djece", zaključila je Zaharova.

Skup

Skup "Granica postoji" u Vlasenici i Oštroj Luci

Podsjetimo, Pentagon je saopštio da je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena odobrila slanje kontroverzne municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, kao dio novog paketa vojne pomoći vrijednog 175 miliona dolara.

Municija sa osiromašenim uranijumom namijenjena je američkim tenkovima "abrams", odnosno njihovim topovima kalibra 120 mm.

Novi paket vojne pomoći takođe uključuje druge vrste municije, protivtenkovske raketne sisteme, navigacionu i komunikacionu opremu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина