Natalija Naročnicka

Ruska istoričarka: Ako je zapad uspio da opljačka Rusiju, zar će poštedjeti Srbiju?

  • Извор: СРНА
  • 30.10.2022. 09:37

Doktor istorijskih nauka i svjetski priznati stručnjak za međunarodne odnose i geopolitiku Natalija Naročnicka ocijenila je da je malo vjerovatno da će Zapad, ako je opljačkao Rusiju, biti učtiviji prema Srbiji.

Naročnicka, koja će u utorak, 1. novembra, u Beogradu održati pristupnu besjedu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/, izjavila je da je sudbina Srbe smjestila na prostor na kojem se sukobljavaju suparnički sistemi.

"Tu je cijela Vardarska i Moravska dolina i Kosovo. To su jedini kopneni putevi iz Zapadne Evrope ka Solunu. Tako je bilo i u Prvom svjetskom ratu. Taj front je dva puta bio veoma važan, kada je postojala opasnost da se on zatvori. I na takvom mjestu je, inače, veoma složen zadatak da se vodi nezavisna spoljna politika, gotovo da je nemoguće", rekla je Naročnicka za "Sputnjik".

Ona je ocijenila da Srbija ništa neće dobiti u EU, ako je Zapad opljačkao Rusiju, gotovo je doveo do toga da postane samo izvor sirovina, odnio joj kontrolu nad energentima, gasovodima, oduzeo inostranu imovinu.

"Sve su to uradili. Zar će biti ceremonijalni sa Srbijom?", upitala je Naročnicka.

Ona je ukazala da se sloboda savjesti na Zapadu, za koju su se zalagali veliki borci za slobodu, pretvorila u slobodu od savjesti i da Rusija čuva vrijednosti koje su sazdale veliku evropsku kulturu.

Naročnicka je ocijenila da je do duhovnog pada velike evropske kulture došlo postepeno, otuđivanjem od svih velikih ideja i nacionalnih tradicija, a da je sada to postalo očigledno.

"O antihrišćanskim postulatima sada se otvoreno govori i teži se posthrišćanskom društvu. A mi ne želimo da budemo posthrišćani. Želimo da idemo u budućnost, ali s vjerom. To je jasna granica. Dobro, zlo i umijeće čovjeka da razlikuje dobro i zlo. Ako je sloboda bezgranična, šta je onda nesloboda?", upitala je Naročnicka.

Naročnicka je ukazala da je za ruskog čovjeka dobro tamo gdje je otadžbina, čak i kada nije baš sasvim dobro.

"Mislim da je tako i kod Srba. Mi pružamo tu vrstu otpora. Shvatili smo da su nas izvrtili oko prsta, da smo bili opijeni novim gorbačovskim mišljenjem, a cijeli svijet, posebno Zapad, uzeo je sve što smo mi nerazumno davali. Približili su se našim granicama, bili smo u opasnosti da izgubimo kontrolu nad sopstvenim resursima", rekla je Naročnicka.

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина