DRŽAVA OHAJO

SAD: Protesti nakon snimke ubistva afroamerikanca izrešetanog policijskim mecima

  • Извор: Аваз
  • 04.07.2022. 08:47

Stotine ljudi su protestovale u nedjelju u Akronu, u državi Ohiju, na sjeveru Sjedinjenih Država, nakon objave videosnimke ubistva afroamerikanca u kojeg je policija, tvrdi njegov advokat, ispalila 60 hitaca.


Dok vlasti pozivaju na mir, mnoštvo se u povorci uputilo prema gradskoj vijećnici noseći transparente na kojima je pisalo "Pravda za Džejlanda". Džejland Volker (Jayland Walker) (25) ubijen je 27. juna dok je trčeći bježao pred policijom nakon automobilske potjere zbog saobraćajnog prekršaja. 

Na snimci koju je policija objavila u nedjelju vidi se mladić izrešetan metcima.

Nije bilo dojava o nasilju

Organizacije za borbu protiv rasizma pozvale su u nedjelju na četvrti dan protesta u tome gradu sa 190.000 stanovnika blizu Klivlanda. Protesti su bili mirni, osim u jednom trenutku kada su se prosvjednici približili kordonu policajaca dobacujući im uvrede.

Nakon prvog skupa mnoštvo je ostalo na ulici tokom noći. Nije bilo dojava o nasilju. No, vlasti su, bojeći se nereda, postavile teške strojeve, poput snježnih ralica, oko policijske stanice kako bi ju zaštitile.

Vlasti Akrona koje su u početku šturo komentirale izgred, u nedjelju su napokon objavile dvije videosnimke. Prva je kompilacija videa i snimki zaslona osobnih kamera policajaca s komentarom. Druga je cjelovita snimka potjere i pucnjave, također načinjena policijskom kamerom.

U komentaru se navodi da Volker nije zaustavio svoj automobil i da se dao u bijeg, na što je policija krenula u potjeru. Nekoliko policajaca je reklo da je iz Volkerovog auta ispaljen hitac. Nakon višeminutne potjere Volker je u vožnji iskočio iz auta i počeo trčati. Policajci su ga pokušali svladati uz pomoć elektrošokera, ali nisu uspjeli.

Val protesta protiv rasizma

Nekoliko njih sustiglo ga je na parkiralištu. Snimke nisu jasne pa se ne vidi što se zatim događalo, ali policija u saopštenju navodi da im je "život bio u opasnosti" zbog 25-godišnjakova ponašanja. Svi policajci su tada zapucali, ispalivši više hitaca. Volker je proglašen mrtvim na licu mjesta.

Slučaj podsjeća na druge pogibije afroamerikanaca u sukobu s policijom, što je potaknulo val protesta protiv rasizma i policijskog nasilja. Gradonačelnik Den Horigan najavio je nezavisnu istragu. 

- Advokat sam 22 godine i nikad nisam vidio ništa slično ovoj videosnimci - rekao je Bobi Dićelo, advokat porodice žrtve, za New York Times.

Policijski načelnik Stiv Milet rekao je da su forenzičari na Volkerovom tijelu otkrili 60 rana. Dićelo tvrdi da je bio pogođen sa 60 hitaca. Osmorica policajaca umiješana u njegovu pogibiju privremeno su uklonjeni s dužnosti i primaće platu u očekivanju završetka istražnog postupka.

U objavi na Twitteru u nedjelju košarkaška zvijezda LeBron James, rođen u Akronu, rekao je da moli za svoj grad.

(Foto: Tanjug-AP/Andrew Dolph)

Тагови: