Vendi Šerman podnijela ostavku

Simor Herš: Panika u Stejt departmentu zbog Viktorije Nuland

  • Извор: Агенције
  • 15.06.2023. 15:16

Zamjenica državnog sekretara Vendi Šerman podnijela je ostavku, a njen posljednji dan na funkciji biće 30. jun, ukazuje čuveni novinar Simor Herš na svom blogu.

"Njen odlazak doveo je Stejt department skoro do panike zbog osobe za koju mnogi strahuju da će biti njena zamjenica: Viktorija Nuland", piše Herš.

VIktorija Nuland, poznata kao

VIktorija Nuland, poznata kao "Obamin jastreb", postaje treća najvažnija osoba u Stejt departmentu

Kako on navodi, agresivni stav Nulandove prema Rusiji i antipatija prema predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu savršeno se uklapaju sa stavovima predsjednika Džozefa Bajdena.

Čuveni novinar citira izvor sa direktnim znanjem detalja situacije, koji kaže da se razni biroi Stejt departmenta žale kako Nulandova, trenutno podsekretarka za politička pitanja, "divlja" dok je državni sekretar Entoni Blinken na putu. 

Herš: Američki mediji ćute o Sjevernom toku, plaše se Trampove kandidature

Herš: Američki mediji ćute o Sjevernom toku, plaše se Trampove kandidature

Ako Šermanova ima stav o svojoj potencijalnoj nasljednici, a mora da ga ima, vjerovatno ga nikada neće javno podijeliti, napominje Herš.

Čuveni novinar ističe i da neki dijelovi američke obavještajne zajednice vjeruju da Bajden smatra da njegovi izgledi za reizbor zavise od pobjede nad Rusijom ili neke vrste zadovoljavajućeg rješenja u sukobu u Ukrajini.

Blinkenovo odbacivanje prekida vatre, izrečeno tokom njegovog obraćanja iz Finske 2. juna, ide u prilog takvom razmišljanju, podsjeća novinar.

Herš: Grupa zemalja tajno poziva Zelenskog da okonča sukob – čak i po cijenu ostavke

Herš: Grupa zemalja tajno poziva Zelenskog da okonča sukob – čak i po cijenu ostavke

Herš je 8. februara objavio svoje istraživanje gdje je, pozivajući se na izvor sa "direktnim znanjem o operativnom planiranju", naveo da su američki ronioci postavili eksplozive na ruski gasovod u junu 2022. pod okriljem "Baltops" NATO vježbi, da bi ih zatim detonirala norveška vojska tri mjeseca kasnije.

Prema Heršovim riječima, odluku o pokretanju operacije donio je predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet mjeseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbjednosti, dok je njegova navodna odluka da se eksplozivi i detoniraju izazvala burnu reakciju dijelova američke obavještajne zajednice.

On je, pored Džozefa Bajdena, Entonija Blinkena i Džejka Salivana, imenovao upravo Viktoriju Nuland među glavnim krivcima za sabotažu.

Herš: Američka spoljna politika je potpuni idiotizam

Herš: Američka spoljna politika je potpuni idiotizam

Razlog sabotaže, prema Heršovim riječima, bila je bojazan šefa Bijele kuće da bi se Njemačka, koja gas iz Rusije dobija preko Sjevernog toka, "ohladila" od naoružavanja Ukrajine i primjene sankcija Rusiji. Vašington negira ove optužbe.

Herš je prethodno napomenuo da je Nulandova izrazila zadovoljstvo zbog "gašenja" gasovoda nakon što su se eksplozije dogodile.

Пратите нас и путем Вибера