Pjongjang

Sjeverna i Južna Koreja razmijenile pucnje upozorenje

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2022. 08:05

Sjeverna i Južna Koreja razmijenili su hice upozorenja kod zapadne obale Korejskog poluostrva i optužuju jedni druge za kršenje pomorske granice.

U saopštenju Generalštaba južnokorejskih snaga saopšteno je da su objavljena upozorenja i ispaljeni hici kako bi se sjevernokorejski trgovački brod vratio iz Sjeverne granične linije koja je granica između dvije zemlje.

U saopštenju južnokorejskih snaga se ističe da je obavljena "normalna operacija" zbog narušavanja granice i potez Sjeverne Koreje ocijenjen je kao kršenje bilateralnog vojnog sporazuma iz 2018. godine kojim su zabranjena "neprijateljska djela" u pograničnim oblastima.

Sjevernokorejska vojska saopštila je da su ispalili deset hitaca nakon što je brod južnokorejske mornarice narušio Sjevernu graničnu liniju.

"Naređene su protivmjere kako bi se neprijateljski brod istjerao sa naše teritorije", navodi se u saopštenju Generalštaba sjevernokorejske vojske.

Posljednje razmjene vatre izvršene su u vrijeme pojačanih tenzija nakon što je Sjeverna Koreja obavila niz testnih ispaljenja raznih naoružanja.