Шпанија

Скандал у Римокатоличкој цркви: Свештенство злостављало више од 200.000 дјеце

  • Извор: Агенције
  • 27.10.2023. 15:12

Процјењује се да је више од 200.000 малољетника било сексуално злостављано у Шпанији од стране римокатоличког свештенства од 1940. године.

У извјештају независне комисије, не даје се конкретна бројка, али се наводи да је анкета проведена на више од 8.000 људи показала да је 0,6 одсто одрасле популације Шпаније од око 39 милиона људи изјавило да је претрпјело сексуално злостављање од стране свештенства док су још били дјеца.

"Тај постотак расте на 1,13 одсто, или више од 400.000 људи, када се укључи злостављање од стране лаика", рекао је шпански национални омбудсман Ангел Габилондо на конференцији за новинаре сазваној да се представе налази извјештаја.

"Дани Српске куће“: Умјетници удружени у мисији за будућност породице

Открића у Шпанији посљедња су која су потресла Римокатоличку цркву након низа скандала о сексуалном злостављању широм свијета, често укључујући дјецу, у посљедњих 20 година.

Али за разлику од других земаља, у Шпанији, традиционално католичкој земљи која је постала високо секуларна, оптужбе за злостављање од стране клерика тек сада добијају на снази, што доводи до оптужби преживјелих за "подизање зидова".

"Нажалост, дуги низ година постоји одређена жеља да се негирају злостављања или жеља да се прикрију или заштите злостављачи", рекао је Габилондо, бивши министар образовања.

Препоручено је стварање државног фонда за исплату репарација жртвама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.