Посљедњи записи

Случај Епстајн - отпечаћена сва судска документа из 2015. године

  • Извор: РТС
  • 10.01.2024. 17:35

Отпечаћен је пети, посљедњи дио докумената њујоршког суда у случају Џефрија Епстајна. Милијардер оптужен за педофилију и организовање педофилске мреже и трговине људима није дочекао суђење јер је пронађен мртав у затворској ћелији 2019. године. Посљедњи записи у вези са Епстајновим случајем пуштени су у јавност у оквиру тужбе из 2015. године, коју је покренула жртва трговине људима Вирџинија Џуфри.

Међу 1.400 страница докумената налазе се изјаве Џефрија Епстајна и његове бивше партнерке Гилејн Максвел, која тренутно служи казну од 20 година затвора због умијешаности у злочине америчког финансијера.

Судски списи садрже транскрипт Епстајновог свједочења под заклетвом из 2016. године, у којем се више пута позивао на уставно право из петог амандмана Устава САД против самооптуживања, преноси Би-Би-Си.

Адвокат жртве је питао Епстајна да ли је Вирџинији Џуфри речено да достави "детаљан извјештај" о својим наводним присилним сексуалним сусретима са моћним мушкарцима као што је британски принц Ендру.

Главићу одређен притвор

Главићу одређен притвор

Током даљег свједочења Епстајн је питан конкретније, да ли је наводни "детаљни извјештај" био замишљен да се користи као "материјал за уцјену". Епстајн је одбио да одговори на свако постављено питање, изговарајући "пети (амандман)" више од 500 пута.

Џефри Епстајн је на свједочењу такође одбио да каже да ли познаје Гилејн Максвел.

Вирџинија Џуфри, претходно је оптужила Епстајна да ју је три пута продао војводи од Јорка. У новим документима из њеног свједочења откривено је да јој је, наводно, било плаћено између 10.000 и 15.000 за један сусрет с принцем.

Осим принца Ендруа, Џуфри је навела да је била приморана на сексуалне односе са професором права на Харварду Аланом Дершовицем, шефом компаније "Викторијас сикрит" Лексом Векснером, милијардером Гленом Дабином, бившим мировним изаслаником САД Џорџом Мичелом, као и једним неименованим премијером.

Сви поменути мушкарци су негирали оптужбе, пише Би-Би-Си.

Четврта и претходне серије докумената 

До пет серија судских записа, дошло је на иницијативу судије њујоршког суда Лорете Преск која је одлучила да документи из тужбе Вирџиније Ђуфре против Гилејн Максвел из 2015. године треба да постану јавни.

Отпечаћени документи садрже имена многих јавних личности које су биле на листи познаника Џефрија Епстајна - међу којима су и два бивша предсједника САД Бил Клинтон и Доналд Трамп, иако ниједан није оптужен ни за шта нелегално.

Оптужен за педофилију и организовање педофилске мреже и трговину људима Џефри Епстајн је пронађен мртав у затворској ћелији 2019. у 66. години. Епстајн је чекао суђење за трговину људима.

Десетине жена оптужило је Епстајна да их је присиљавао да пружају сексуалне услуге њему и његовим гостима на његовом приватном карипском острву и у кућама у Њујорку, Флориди и у Новом Мексику.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: