Ruski ministar odbrane

Šojgu sa generalima: Neutralisaćemo NATO prijetnju!

  • Извор: Агенције
  • 09.08.2023. 15:15

Svaka prijetnja vojnoj bezbjednosti Rusije zahtijeva pravovremeni i adekvatan odgovor, zato ćemo donijeti neophodne mjere kako bi ih neutralisali, poručio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku odbora Ministarstva odbrane Rusije.

Šojgu je istakao da je ulazak Finske u NATO, a u budućnosti i Švedske, ozbiljan destabilizujući faktor.

"U zapadnim i sjeverozapadnim strateškim pravcima, prijetnje vojnoj bezbjednosti Ruske Federacije su višestruko povećane. Ozbiljan destabilizujući faktor je ulazak Finske u NATO, a u budućnosti - Švedske. Finska će vjerovatno rasporediti snage NATO-a kao i oružje, koje će moći da pogodi kritične ciljeve u sjeverozapadnim regionima Rusije na znatnoj dubini", kazao je Šojgu.

Ruski ministar je naglasio da kolektivni Zapad vodi posrednički rat protiv Rusije, pružajući neviđenu podršku marionetskom kijevskom režimu.

"Od februara 2022, Ukrajina je dobila stotine tenkova, više od 4.000 borbenih oklopnih vozila, više od 1.000 artiljerijskih oruđa, kao i desetine savremenih višecjevnih raketnih bacača zapadne proizvodnje i protivvazdušnih raketnih sistema. Ukupan iznos pomoći NATO-a, Evropske unije i njihovih partnera premašio je 160 milijardi dolara", precizirao je Šojgu.

On je upozorio da spremnost Zapada da ulaže resurse u Ukrajinu kako bi preokrenula tok situacije na bojnom polju stvara ozbiljne rizike od dalje eskalacije sukoba.

Prema njegovim riječima, Vašington je, suočen sa sve većim nedostatkom municije za artiljerijske sisteme zapadnog tipa u ukrajinskim oružanim snagama, počinio ratni zločin uključivanjem u paket pomoći kasetne municije zabranjene međunarodnom konvencijom.

Osim toga, dodao je, zemlje NATO-a aktivno rade na prebacivanju taktičkih lovaca F-16 u Kijev.

"Postojeći rizici povezani su sa militarizacijom Poljske, koja je postala glavni instrument antiruske politike SAD. Varšava je objavila namjeru da izgradi, prema riječima Poljaka, 'najmoćniju vojsku na kontinentu'. S tim u vezi, počele su velike nabavke naoružanja iz SAD, Velike Britanije i Republike Koreje, uključujući tenkove, artiljerijske sisteme, sisteme PVO i borbene avione", ukazao je Šojgu.

Kako je naveo, uzimajući u obzir oružane snage istočnoevropskih zemalja, oko 360.000 vojnog osoblja, 8.000 oklopnih vozila, 6.000 artiljerijskih sistema i minobacača, 650 aviona i helikoptera raspoređeno je u neposrednoj blizini granica država Unije.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.