U aprilu

Spriječen teroristički napad na Bečki maraton

 • Извор: Агенције
 • 14.06.2022. 16:50

Bečki maraton u aprilu ove godine bio je meta terorističkog napada ali je teroristička ćelija u Austriji otkrivena na vrijeme, tvrdi Kronen cajtung.

Austrijska savezna kancelarija za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma otkrila je navodnu ćeliju Islamske države (IS) u Austriji koja je povezana sa planovima za napad na velike događaje u Evropi.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi ranije poznate detalje navodne takozvane terorističke operacije Tretman, koju su planirali pripadnici navodne ćelije u Austriji.

Radilo se o operaciji Islamske države da se osveti za smrt njenog vođe Abu Ibrahima Al Hašimija, kojeg su američke specijalne snage ubile u februaru ove godine u njegovom skrovištu na sjeverozapadu Sirije, piše Kronen cajtung.

Prema pisanju lista, u ovoj grupi bilo je pet Iračana, a predvodnik je Iračanin koji je imao zaštićeni status, a koji je u Austriju došao tokom migrantske krize 2015. godine. Po ugledu na Bostonski masakr, u kome su dvije bombe ubile troje i ranile oko 300 ljudi, ova ćelija je namjeravala da postavi bombu na cilj Bečkog maratona, koji je održan 24. aprila.

Austrijske vlasti su pojačale pažnju nakon događaja u novembru 2020. godine, kada je Austrijanac albanskog porekla izveo teroristički napad u Beču, ubivši četiri osobe, a ranivši više od 20.


 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.