U aprilu

Spriječen teroristički napad na Bečki maraton

  • Извор: Агенције
  • 14.06.2022. 16:50

Bečki maraton u aprilu ove godine bio je meta terorističkog napada ali je teroristička ćelija u Austriji otkrivena na vrijeme, tvrdi Kronen cajtung.

Austrijska savezna kancelarija za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma otkrila je navodnu ćeliju Islamske države (IS) u Austriji koja je povezana sa planovima za napad na velike događaje u Evropi.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi ranije poznate detalje navodne takozvane terorističke operacije Tretman, koju su planirali pripadnici navodne ćelije u Austriji.

Radilo se o operaciji Islamske države da se osveti za smrt njenog vođe Abu Ibrahima Al Hašimija, kojeg su američke specijalne snage ubile u februaru ove godine u njegovom skrovištu na sjeverozapadu Sirije, piše Kronen cajtung.

Prema pisanju lista, u ovoj grupi bilo je pet Iračana, a predvodnik je Iračanin koji je imao zaštićeni status, a koji je u Austriju došao tokom migrantske krize 2015. godine. Po ugledu na Bostonski masakr, u kome su dvije bombe ubile troje i ranile oko 300 ljudi, ova ćelija je namjeravala da postavi bombu na cilj Bečkog maratona, koji je održan 24. aprila.

Austrijske vlasti su pojačale pažnju nakon događaja u novembru 2020. godine, kada je Austrijanac albanskog porekla izveo teroristički napad u Beču, ubivši četiri osobe, a ranivši više od 20.