F-35C

Srušio se "nevidljivi" američki avion. Amerika želi hitno do njega, prije Kineza

  • Извор: Индекс
  • 26.01.2022. 16:53

Prekjuče se u Južno kinesko more srušio američki F-35C, jedan od najmodernijih "nevidljivih" borbenih aviona na svijetu.

Američka ratna mornarica sad ga pokušava izvući iz dubina. Radi se o ekstremno kompleksnoj operaciji, za koju analitičari kažu da će biti pod posebnom prismotrom Kine, javlja CNN.

Šta se točno dogodilo?

F-35C, posljednji borbeni avion koji je ušao u sistem američke ratne mornarice, prisilno je sletio na nosač aviona USS Carl Vinston tokom rutinske operacije izvedene u ponedjeljak, objavila je mornarica. Prilikom prisilnog slijetanja avion vrijedan 100 miliona dolara je otklizao i pao u more, a pilot se spasio izbacivanjem sjedala, rekli su mornarički dužnosnici. U incidentu je povrijeđen pilot i šest članova posade američkog nosača aviona.

Šteta nastala na Carlu Vinsonu je minimalna te su i nosač aviona i svi ostali avioni nastavili normalno funkcionisati, američka ratna mornarica sad se suočava s velikim izazovom - izvlačenjem aviona F-35 s dna okeana u vodama koje su već neko vrijeme u centru pažnje Pekinga.

Američka mornarica zasad nije objavila nikakve planove izvlačenja aviona. "Američka ratna mornarica radi na planovima izvlačenja aviona F-35C, koji je učestvovao u nesreći na palubi USS Carl Vinson", rekao je danas za CNN poručnik Nicholas Longo, portparol američke 7. flote.

Kina tvrdi da je cijelo Južno kinesko more njihovo

Iako mornarica nije objavila gdje se tačno u Južnom kineskom moru dogodila nesreća, Peking tvrdi da cijelo Južnokinesko more spada u kinesku teritoriju, a svoje tvrdnje potkrijepili su izgradnjom serije vojnih baza na ostrvima u tom moru. Uz to, kineska ratna mornarica i obalna straža neumorno patroliraju vodama Južnog kineskog mora.

Sjedinjene Države ne slažu se s kineskim tvrdnjama o teritorijalnosti Južnog kineskog mora te koristi manevre i operacije poput one u kojoj učestvuje nosač aviona Carl Vinson kako bi promovisale vlastitu tezu o "slobodnom i otvorenom indopacifičkom području".

Kineska vlada službeno nije komentarisala nesreću, a državni mediji o njoj izvještavaju pozivajući se na strane medije. Ali analitičari s kojima je razgovarao CNN uvjereni su da će Kinezi htjeti pogledati potonuli F-35. 

Šta bi Kina mogla napraviti oko američkog aviona?

"Kina će pokušati locirati i pregledati avion koristeći podmornice i ronilice koje su specijalizovane za urone na velikim dubinama", rekao je za CNN Carl Schuster, bivši šef operacija u obavještajnom centru američkog pacifičke komande.

Schuster, ujedno i bivši kapetan američke ratne mornarice, kaže kako je moguće da bi Kina mogla tvrditi da ima pravo izvući avion s dna okeana, pozivajući se pritom na svoju tezu da Južno kinesko more spada u teritoriju Kine.

"Izvlačenje aviona upotrebom komercijalnih sredstava ili sredstava obalne straže moglo bi omogućiti Pekingu da jednostavno kaže kako uklanjaju potencijalnu opasnost za okolinu ili da uklanjaju stranu vojnu opremu iz svojih teritorijalnih voda", rekao je Schuster. Ali drugi analitičari smatraju da bi takva operacija predstavljala prevelik politički rizik za Kinu.

"Ne vjerujem da Peking ima želudac za to, ali..."

"Otvorenim ulaskom u takvu operaciju Kina bi riskirala jačanje tenzija s SAD-om. Ne vjerujem da Peking ima želudac za to", smatra Collin Koh iz singapurske Škole za međunarodne odnose. "Ali možemo očekivati da će Kinezi pažljivo pratiti bilo kakav pokušaj Amerikanaca da izvuku avion na površinu", dodaje.

S obzirom na činjenicu da bi operacija izvlačenja aviona F35 na površinu mogla potrajati mjesecima, za očekivati je da će američka ratna mornarica u blizini mjesta nesreće zadržati nekoliko brodova. Koliko će sve skupa trajati, ne zna se, budući da je nepoznat podatak o dubini okeana na mjestu nesreće.

(Index)

Тагови: