Шта очекује регион?

Суперћелијске олује над западном Европом, торнадо у Француској

  • Извор: Телеграф
  • 18.09.2023. 22:01

Након веома високих, понегдjе чак и рекордних температура, западна Европа сада се налази под утицајем снажне активности циклона са Атлантика, уз јаке грмљавинске олује, а дио ових система сада се премјешта према нашем подручју и Србији.

У посљедња 24 часа подручје од Шпаније преко Француске до Британскјих острва захватиле су снажне грмљавинске непогоде са веома обилним пљусковима.

Доток топле и веома влажне ваздушне масе са запада Медитерана и знатно хладнијег ваздуха са сјевера условили су да атмосфера веома бурно одреагује и створи снажне олује.

Нажалост, локално су се формирале суперћелијске непогоде са градом, орканским ветром и врло обилним пљусковима.

На сјеверозападу Француске дошло је и до формирања мањег торнада. Срећом, погодио је слабо насељена подручја.

Најкрупнији град падао је на југозападу Француске и на истоку Шпаније, нарочито у области Валенсије.

У овом часу овај снажан облачни и падавински систем премијешта се даље на исток преко централне Европе и Алпа и овим предјелима доноси обилне падавине, понегдје и грмљавинске непогоде.

Овај облачни систем до јутра ће захватити и Србију, али у знатно блажем облику него запад Европе. Ипак, очекују се локални пљускови са грмљавином и то prrvo у сјеверним, западним и југозападним предјелима Србије, потом и у осталим.

Продор хладног фронта и доток хладније ваздушне масе изнад топле, условиће да дође до формирања и грмљавинских олуја и непогода са локалном појавом града, уз обилније пљускове и веома јаку грмљавину.

Највећа опасност од грмљавинских непогода очекује се у западним и југозападним пределима Србије, у Подрињу, у Мачви, Колубарском округу, Срему, у Шумадији, на ширем подручју Београда, на југу и истоку Баната, у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу и на сјевероистоку Србије.

Прије подне дуваће појачан југоисточни ветар, у кошавском подручју јак, после подне у слабљењу. Када ветар буде ослабио, у овим предјелима би се због слабог струјања облачност са веома обилним падавинама због веома слабог премијештања веома дуго задржавала, те обилним падавинама натапала једно исто подручје. У овим предјелима очекује се да локално падне и преко 30-50 литара кише по квадратном метру.

Скандал: Кога је то Шмит упоредио са мајмунима?

Скандал: Кога је то Шмит упоредио са мајмунима?

Срећом, снажне суперћелијске олује попут оних у западним предјелима Европе се не очекују, што не значи да локално неће бити нешто израженијих грмљавинских процеса.

Продор хладног фронта донијеће и пад температуре ваздуха, па се након сутрашњих 30°C, крајем дана очекује освежење, а у сриједу ће бити свјежије за пет до седам степени.

Судар два теретна брода у близини Истанбула

Судар два теретна брода у близини Истанбула

За разлику од бурног уторка када су грмљавинси процеси у питању, у сриједу се очекује знатно стабилније вријеме, уз ређу појаву локалних пљускова са грмљавином.

Иначе, грмљавинске непогоде карактеристична су појава у Србији у топлијем делу године, односно од априла до октобра, а нарочито током маја и јуна, док њихова честина јављања опада према крају лета, па и нису тако честа појава током септембра, а везују се углавном за продоре хладног фронта и захлађења.

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: