ATV

Šta očekuje region?

Superćelijske oluje nad zapadnom Еvropom, tornado u Francuskoj

 • Izvor: Telegraf
 • 18.09.2023. 22:01

Nakon veoma visokih, ponegdje čak i rekordnih temperatura, zapadna Еvropa sada se nalazi pod uticajem snažne aktivnosti ciklona sa Atlantika, uz jake grmljavinske oluje, a dio ovih sistema sada se premješta prema našem području i Srbiji.

U posljednja 24 časa područje od Španije preko Francuske do Britanskjih ostrva zahvatile su snažne grmljavinske nepogode sa veoma obilnim pljuskovima.

Dotok tople i veoma vlažne vazdušne mase sa zapada Mediterana i znatno hladnijeg vazduha sa sjevera uslovili su da atmosfera veoma burno odreaguje i stvori snažne oluje.

Nažalost, lokalno su se formirale superćelijske nepogode sa gradom, orkanskim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima.

Na sjeverozapadu Francuske došlo je i do formiranja manjeg tornada. Srećom, pogodio je slabo naseljena područja.

Najkrupniji grad padao je na jugozapadu Francuske i na istoku Španije, naročito u oblasti Valensije.

U ovom času ovaj snažan oblačni i padavinski sistem premiješta se dalje na istok preko centralne Еvrope i Alpa i ovim predjelima donosi obilne padavine, ponegdje i grmljavinske nepogode.

Ovaj oblačni sistem do jutra će zahvatiti i Srbiju, ali u znatno blažem obliku nego zapad Еvrope. Ipak, očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom i to prrvo u sjevernim, zapadnim i jugozapadnim predjelima Srbije, potom i u ostalim.

Prodor hladnog fronta i dotok hladnije vazdušne mase iznad tople, usloviće da dođe do formiranja i grmljavinskih oluja i nepogoda sa lokalnom pojavom grada, uz obilnije pljuskove i veoma jaku grmljavinu.

Najveća opasnost od grmljavinskih nepogoda očekuje se u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, u Podrinju, u Mačvi, Kolubarskom okrugu, Sremu, u Šumadiji, na širem području Beograda, na jugu i istoku Banata, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu i na sjeveroistoku Srbije.

Prije podne duvaće pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, posle podne u slabljenju. Kada vetar bude oslabio, u ovim predjelima bi se zbog slabog strujanja oblačnost sa veoma obilnim padavinama zbog veoma slabog premiještanja veoma dugo zadržavala, te obilnim padavinama natapala jedno isto područje. U ovim predjelima očekuje se da lokalno padne i preko 30-50 litara kiše po kvadratnom metru.

Skandal: Koga je to Šmit uporedio sa majmunima?

Skandal: Koga je to Šmit uporedio sa majmunima?

Srećom, snažne superćelijske oluje poput onih u zapadnim predjelima Еvrope se ne očekuju, što ne znači da lokalno neće biti nešto izraženijih grmljavinskih procesa.

Prodor hladnog fronta donijeće i pad temperature vazduha, pa se nakon sutrašnjih 30°C, krajem dana očekuje osveženje, a u srijedu će biti svježije za pet do sedam stepeni.

Sudar dva teretna broda u blizini Istanbula

Sudar dva teretna broda u blizini Istanbula

Za razliku od burnog utorka kada su grmljavinsi procesi u pitanju, u srijedu se očekuje znatno stabilnije vrijeme, uz ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Inače, grmljavinske nepogode karakteristična su pojava u Srbiji u toplijem delu godine, odnosno od aprila do oktobra, a naročito tokom maja i juna, dok njihova čestina javljanja opada prema kraju leta, pa i nisu tako česta pojava tokom septembra, a vezuju se uglavnom za prodore hladnog fronta i zahlađenja.

Skandal u Hilandaru: Pijani monah prebio drugog, prebačen u bolnicu

Skandal u Hilandaru: Pijani monah prebio drugog, prebačen u bolnicu


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.

 • 00:11 Noćni program

  Noćni program