Италија

Све више пријетњи новинаркама на интернету

  • Извор: СРНА
  • 21.04.2024. 13:09

Новинарке се суочавају са више пријетњи на интернету током обављања свог посла, изјавила је Џули Позети, директор за истраживања при Међународном центру за новинаре /ИЦФЈ/.

"Постоји значајан потенцијал да насиље на мрежи прерасте у повређивање изван мреже. Постоји тенденција да се жене суочавају са већим пријетњама на интернету", рекла је Позетијева на Међународном новинарском фестивалу у Перуђи.

Она је додала да се "повећава врста пријетњи са којима се оне суочавају", пренио је АФП.

То токсично окружење "омогућиле су велике технолошке компаније", подвукла је Позетијева и оптужила их да "не преузимају одговорност".

У заједничкој студији Унеска и ИЦФЈ-а из 2022. године близу три четвртине интервјуисаних новинарки рекле су да су доживјеле насиље на мрежи или злостављање у вези са својим послом. Разговарано је са 900 новинарки из 125 земаља.

Напади на интернету укључују увреде, сексистичке и сексуалне коментаре и физичке пријетње, укључујући пријетње смрћу новинаркама и њиховим породицама, речено је на конференцији.

Све софистициранији напади обухватају блокирање налога, хаковање, објављивање приватних фотографија и стварање лажних сексуалних слика особа без њиховог пристанка.

Постоји тенденција да су пријетње насиљем веће када се комбинују са дискриминацијом повезаном са бојом коже, религијом или сексуалном оријентацијом, указано је на скупу у Италији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм