"Vikiliks"

Švedska odustala od zahtjeva za izručenje Asanža

  • 20.06.2019. 15:12

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da se neće žaliti na odluku suda koji je odbacio zvaničan zahtjev da osnivač "Vikilksa" Džulijan Asanž bude u pritvoru dok traje istraga o optužbama za silovanje.

Švedska želi da ispita Asanža zbog optužbi iznesenih 2010. godine ali ne može da zahtjeva njegovo isporučenje iz Britanije bez naloga za pritvor i evropske potjernice. 

"Rad je sada usmjeren na procjenu dokaza u istrazi kroz održavanje određenih razgovora", izjavila je zamjenik direktora Javnog tužilaštva Eva-Marija Person. 

Sud u švedskom gradu Upsala odbio je početkom ovog mjeseca zahtjev tužilaštva za privođenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža zbog optužbi za silovanje. 

Švedska je 13. maja ponovo pokrenula istragu o optužbama protiv Asanža za silovanje. 

Osnivač "Vikiliksa" trenutno se nalazi u zatvoru u Londonu, na odsluženju kazne u trajanju od 50 sedmica zbog nepoštovanja uslova kaucije iz 2012. godine. 

Nakon optužbi za silovanje i prijetnje od izručenja Švedskoj, Asanž je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine. 

On je uhapšen u aprilu zbog kršenja pravila kaucije, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil. Asanž negira optužbe o silovanju.