Pisanje njemačkih medija

Telegram pod pritiskom davao podatke o korisnicima

  • Извор: Б92
  • 11.06.2022. 12:45

​Telegram je popularna besplatna aplikacija, koju oni koji je koriste uglavnom smatraju bezbjednijom od sličnih aplikacija jer su poruke koje korisnici šalju i primaju šifrovane.

Iako se kompanija u prošlosti obavezala da će svojih više od 500 miliona aktivnih korisnika mjesečno držati van domašaja vlasti, izgleda da se sada situacija promijenila.

Kako izvještavaju njemački mediji, Telegram je poklekao pod pritiskom istražitelja Savezne kancelarije kriminalističke policije Njemačke i predavao tražene podatke u slučajevima kada su korisnici bili osumnjičeni za krivična djela terorizma i zlostavljanja djece. Kompanija je navodno ignorisala neke zahtjeve koji se odnose na druge vrste krivičnih djela.

Izvor koga citira XDA-developers je rekao da je ovo prvi put da je Telegram dostavio nemačkoj policiji informacije o korisnicima. Ranije je Telegram bio čvrst u svojim stavovima o privatnosti i ignorisao zahteve vlasti, čak i ako su bili povezani sa kriminalom.

Razvojni tim Telegrama selio se izbjegavajući propise u različitim zemljama. Dubai je trenutni dom kompanije ali se njeni sjerveri nalaze širom svijeta. Zbog toga je vlastima veoma teško da dobiju podatke od Telegrama, ali očigledno nije nemoguće.

Sada se spekuliše kako je Savezna kancelarija kriminalističke policije Njemačke uspjela da dođe do traženih podataka, pošto iz Telegrama nema zvaničnih informacija o ovom događaju, prenosi b92.

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.