Ужас

Троје дјеце умрло током обрезивања

  • Извор: Агенције
  • 02.02.2024. 19:11

Полиција у Сијера Леонеу истражује смрт троје дјеце која су била подвргнуте женском обрезивању.

Адамсаy Сесаy (12), Саламату Јалох (13) и Кадијату Бангура (17) умрле су током церемоније иницијације у сјеверозападној покрајини земље прошлог мјесеца, наводи се у локалним извјештајима.

Амината Корома, извршни секретар Форума против штетних пракси (ФАХП), организације која ради на заустављању обрезивања жена у Сијера Леонеу, рекла је да су родитељи дјевојчица и они који су их резали у полицијском притвору.

Обрезивање жена укључује дјелимично или потпуно уклањање вањских женских гениталија и сматра се кршењем људских права жена и дјевојчица.

УН је 2012. године донио резолуцију о забрани, али оно се још увијек практикује у 30-ак земаља.


Бањалука: Једним аутом заузео два паркинг мјеста

Бањалука: Једним аутом заузео два паркинг мјеста

Уницеф ће сљедећег мјесеца објавити нове бројке о глобалној преваленцији, али тренутне процјене показују да је најмање 200 милиона жена и дјевојчица било подвргнуто обрезивању.

Упркос позивима активиста и заговорника људских права да се та пракса криминализује – укључујући позиве посебног извјестиоца УН-а за насиље над женама и дјевојчицама – она је и даље легална у Сијера Леонеу. Национално истраживање из 2019. показало је да је 83% жена било подвргнуто обрезивању, што је благи пад у односу на 90% у 2013.

Поступак је дио традиционалног ритуала иницијације којим се обиљежава ступање дјевојке у женскост. Проводе га совеисови, старији чланови тајних друштава Бондо која се састоје искључиво од жена.

ФАХП лобира за закон који би криминализовао обрезивање жена и ради на промовисању алтернативних обреда прелаза који се одричу те праксе.


Вриједна дјевојка очарала регион: Кажу ми да смрдим на стоку, али ја имам

Вриједна дјевојка очарала регион: Кажу ми да смрдим на стоку, али ја имам

Прошле године организација је организовала церемоније иницијације без обрезивања женских гениталија у три округа, а нада се да ће ове године проширити на још два.

"Резултати су били врло охрабрујући", рекла је Корома.

"Много је позитивних аспеката Бондо друштава. Они уче дјевојке о љековитим својствима биљака и преносе историју наше културе. Наш слоган је, 'Реците да Бонду, не обрезивању'", додала је.

Истраживања су открила да су најефикасније церемоније без обрезивања и даље оне које омогућавају совеиси.

“Кад се састанемо са совеисима, често кажу да им је обрезивање жена важан извор прихода. Породице могу потрошити између 300 и 400 долара на цијелу церемонију, која траје три седмице. Морамо то моћи замијенити нечим другим", рекла је Корома.

“Мишљења људи о обрезивању жена се мијењају, али то је постепена промјена. Не вјерујем да ћу доживјети потпуно искорјењивање ФГМ-а током свог живота, али врло сам оптимистична у погледу нових генерација. Они ће бити ти који ће томе стати на крај", додала је она.


Полиција испитује како су набављене таблете којима је омамљен Кулишић

Полиција испитује како су набављене таблете којима је омамљен Кулишић

Године 2021. Масераy Сеи, 21, из округа Бонте у јужном Сијера Леонеу умрла је од компликација након подвргавања обрезивању.

Практичар је оптужен за убиство из нехата, али случај је одбачен због грешке у медицинском извјешћу о Сеијиној смрти.

Дивја Сринивасан, која води укидање штетних пракси у невладиној организацији "Једнакост сада", рекла је:

“Потпуно је неприхватљиво да упркос томе што жене и дјевојке и даље умиру од обрезивања жена у Сијера Леонеу, остаје потпуна апатија владе и неспремност да предузму очајнички потребне мјере за спречавање тих смрти или забрану такве праксе".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.