Ministarstvo odbrane saopštilo

Turske vlasti izdale upozorenje – sumnja se da Bosforom pluta mina

  • Извор: СРНА
  • 26.03.2022. 13:42

Turske vlasti su upozorile brodove da izbjegavaju plovidbu sjeverno od Istanbula, pošto ronilački tim istražuje predmet sličan mini, nekoliko dana nakon što je Rusija upozorila da nekoliko mina pluta iz luka u Ukrajini.

Tursko ministarstvo odbrane je na Tviteru objavilo da je predmet obezbijeđen i da je tim počeo da ga deaktivira, prenosi je Rojters.

Predmet su, u gornjem dijelu Bosforskog moreuza, prvi primijetili ribolovci i prijavili obalskoj straži, rečeno je Rojtersu iz Generalnog direktorata za obalsku bezbijednost Turske.

Portparol direktorata potvrdio je izveštaje turskih medija da su vlasti izdale radio obaviještenje brodovima da je predmet navodno "u obliku lopte sa izbočinama nalik šiljcima" i da je u pitanju "vjerovatno mina".

Rojters podsjeća da Turska dijeli crnomorske granice sa Rusijom i Ukrajinom, na koju je Moskva izvršila invaziju prošlog mjeseca, koju naziva specijalnom vojnom operacijom.

Nakon početka ruske specijalne operacije, Ratna mornarica Ukrajine postavila je oko 420 mina na prilazima lukama u Crnom moru i nije isključena mogućnost da ih struje odnesu u Bosfor i dalje u mora, saopštila je ranije Federalna služba bezbednosti Rusije.

Kijev je ove navode odbacio kao dezinformaciju i pokušaj zatvaranja dijelova mora, navodi Rojters.


Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)