Prisiljavaju na poslušnost

U bandama oko 27 hiljada djece

  • 28.02.2019. 10:06

Oko 27.000 djece u dobi između 10 i 17 godina u Engleskoj članovi su neke bande, navodi se u izvještaju komesara za pitanja djece En Longfild.

Takođe, 313.000 djece poznaje nekog člana bande, a od tog broja 34.000 iskusilo je neku vrstu nasilnog kriminala. 

Longfildova je rekla da bande koriste "sofisticirane tehnike" da privuku djecu i nevjerovatno surovo nasilje da ih prisile na poslušnost. 

U izvještaju se navodi da bande obično kao metu uzimaju ranjivu djecu, djecu koja imaju mentalne probleme ili su u porodici žrtve nasilja ili maltretiranja. 

Članovi bande su često djevojčice. Poznat je slučaj djevojčice Sare, stare 12 godina, koja je postala član bande usljed fizičkog i seksualnog nasilja kod kuće, navodi Bi-Bi-Si. 

Istraživači kažu da je za neku djecu članstvo u bandi malo više od slabije socijalne veze i nisu svi umiješani u kriminal i nasilje. 

"U nekim područjima, djeca se smatraju članovima bande zasnovano čisto na njihovoj lokaciji, porodici ili nekim drugim vezama", navodi se u izvještaju. 

Bande sada pokušavaju da osmisle nove načine regrutacije jer je policija postala mnogo "bolja" u prepoznavanju tradicionalnih članova. 

U izvještaju se navodi da su tehnike regrutovanja djece slične onima koje se odnose na seksualno zlostavljanje, počevši sa "podsticanjem". 

U jednom slučaju pojavile su se "pisane instrukcije" u kojima se definiše jasan vremenski okvir za podstrekivanje. 

U izvještaju se navodi da su znaci upozorenja kada dijete počne da izostaje iz škole i pojavljuje se sa povredama od noža. 

Longfildova je pozvala Vladu da pitanje dječije kriminalne eksploatacije bude prioritet od nacionalnog značaja.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)