Jordan izvršio vazdušni udar u Siriji

Ubijen jedan od najpoznatijih narkobosova, njegova žena i šestoro djece

  • Извор: Beta
  • 08.05.2023. 14:32

U današnjem vazdušnom udaru u južnoj Siriji ubijen je jedan od najpoznatijih tamošnjih narkobosova, objavili su opozicioni ratni posmatrači i provladina radio stanica.

Udari su uslijedili dan pošto je Sirija vraćena u Arapsku ligu iz koje je bila suspendovana zbog nasilnog gušenja protesta.

S postepenim obnavljanjem veza arapskih zemalja i Damaska jedna od glavnih tema razgovora postala je sirijska narko industrija, posebno amfetamina, koja je procvjetala tokom sukoba u toj zemlji.

Zapadne vlade su izračunale su da je od prodaje droge ostvaren prihod od više milijardi dolara za predsjednika Bašara Asada, njegove sirijske saradnike i saveznike. Zvanični Damask je negirao ove optužbe.

U martu su SAD i Velika Britanija uvele sankcije četvorici Sirijaca i dvojici Libanaca koji su uključeni u proizvodnju i trgovinu drogom.

Prema riječima sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji prvi udar je pogodio kuću u sirijskom selu Šuab blizu jordanske granice, ubivši Merhi Ramtana, njegovu ženu i šestoro djece.


Opozicija je izvjestila o novom udaru u južnoj provinciji Dara koji je pogodio zgradu, u kojoj je, prema njihovim navodima, bila smještena fabrika droge.

Aktivisti su rekli da vjeruju da Jordan stoji iza današnjeg napada, pri čemu je prozvođač droge bio među najtraženijim osobama na spisku jordanskih vlasti zbog šverca droge preko granice. Oni tvrde da je bio blizak sa snagama povezanim sa Asadom i libanskom organizacijom Hezbolah koju podržava Iran.



Jordan je često obaviještavao o razbijanju krijumčarskih operacija na granici sa Sirijom. Tamošnje vlasti su otkrile velike količine tableta amfetamina od kojih su mnoge poslate u naftom bogate zemlje Zaliva.

Provladina radio stanica nije saopštila više detalja. Nije bilo komentara ni jordanskih ni sirijskih vlasti.

(Foto: Twitter)

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови: