Da bude isključena

Ukrajina poziva da se Rusiji oduzme status stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a

  • Извор: Анадолија
  • 26.12.2022. 19:50

Ukrajina je u ponedjeljak izdala zvanično saopštenje najavljujući inicijativu da se Rusiji oduzme status stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) i da bude isključena iz UN-a.

"Ukrajina poziva zemlje članice UN-a da nastave s primjenom Povelje UN-a u kontekstu legitimnosti prisustva Ruske Federacije u UN-u, da Ruskoj Federaciji oduzmu status stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a i da je isključe iz UN-a", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

U saopštenju se ističe da pitanje statusa članstva Rusije u UN-u i njenog stalnog članstva u Savjetu bezbjednosti UN-a ostaje neriješeno sa tačke gledišta međunarodnog prava.

"Ruska Federacija je preuzela mjesto stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a zaobilazeći procedure definisane Poveljom UN-a. To se dogodilo na osnovu običnog pisma predsjednika RSFSR-a (Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, op.a.) Borisa Jeljcina, upućenog generalnom sekretaru UN-a, 24. decembra prije 31 godine", navodi se u saopštenju.

Ukrajinsko ministarstvo se poziva i na član 4 Povelje UN-a, za koji se navodi da “na prijem miroljubivih država u članstvo UN-a utiče odluka Generalne skupštine po preporuci Saveta bezbjednosti, i to samo na taj način".

"Ruska Federacija nikada nije prošla zakonsku proceduru za prijem u članstvo i zato nezakonito zauzima mjesto Sovjetskog Saveza u Savjetu bezbjednosti UN-a. Sa pravne i političke tačke gledišta, zaključak može biti samo jedan: Rusija je uzurpator mjesta Sovjetskog Saveza u Savjetu bezbjednosti UN-a", naglašava se u saopštenju.

Tvrde i da Rusija nije ispunila glavne kriterije za članstvo u UN-u, pozivajući se na prvi stav člana 4 Povelje UN-a u kojem je navedeno da je “članstvo u UN-u otvoreno za sve miroljubive države".

"Postupci Ruske Federacije su u suprotnosti sa konceptom 'miroljubive' države. Tri decenije njenog ilegalnog prisustva u UN-u obilježili su ratovi i zauzimanje teritorija drugih zemalja, nasilna promjena međunarodno priznatih granica i pokušaji da se zadovolje invazivne i neoimperijalne ambicije", dodaju iz Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

U saopštenju se napominje i rusko pokretanje specijalne vojne operacije 24. februara i navodi da su ruska aneksija Krima 2014. godine, kao i nedavne aneksije regiona Donjeck, Zaporožje, Lugansk i Herson, kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Ukrajine.

Istaknuto je i da se povratak Ruske Federacije u Ujedinjene nacije u budućnosti može razmatrati samo ako bude u skladu s kriterijumima za članstvo.