Многи се утопили у покушају да оду

Украјински генерал: Они који бјеже од мобилизације и погину, не заслужују саосјећање

  • 25.03.2024. 21:05

Украјински војни званичник оптужио је дио јавности и медија да шурују са Русијом зато што критикују насилну мобилизацију у земљи.

Извјестан број Украјинаца који нису жељели на фронт, ризиковали су опасно пливње преко ријеке Тисе на граници са Румунијом у покушају да избјегну регрутовање, а десетине су се, наводно, том приликом удавили.

Медији: Руска војска контролише авионске бомбе са удаљености која се сматрала немогућом

Медији: Руска војска контролише авионске бомбе са удаљености која се сматрала немогућом

У објави на друштвеним мрежама, генерал Александар Пављук, који је на челу украјинских копнених снага, критиковао је извјештаје "о сиромашним људима који се даве у Тиси", тврдећи да свако такво саосјећање подрива напоре за мобилизацију.

Његови коментари су услиједили након тврдњи о општој неспремности Украјинаца да се придруже борби против Русије и недостатка добровољаца.

Раније овог мјесеца, украјинска гранична служба пријавила је 22. смртни случај утапања на ријеци Тиси од избијања сукоба у фебруару 2022. Одвојено, служба је објавила слике полицајаца који туку и понижавају десетине мушкараца након што су ухваћени током покушаја да побјегну из земље.

Биће наоружан електромагнетним топом: Руси праве пресретач шесте генерације!

Биће наоружан електромагнетним топом: Руси праве пресретач шесте генерације!

"Неки наши грађани, нажалост, више не схватају да су се њихови поступци и јавне изјаве претворили у моћно оружје у рукама непријатеља", рекао је Пављук и оптужио "блогере и слободне медије" да су јавну дебату о мобилизацији свели "на животињски ниво".

Поред "моралне подршке избјегавању регрутације", генерал се пожалио и на "узнемиравање" службеника за регрутацију, тврдећи да су многи од њих ветерани-инвалиди који су "прошли кроз пакао". Украјински цивили их сада означују као "хватаче људи", љутнуо се генерал.

Објављени детаљни подаци: Колико је до сада милијарди евра ЕУ издвојила за помоћ Украјини?

Објављени детаљни подаци: Колико је до сада милијарди евра ЕУ издвојила за помоћ Украјини?

На украјинским друштвеним мрежама кружи више видео снимака који показују да војска "регрутује" људе по улици, тукући их и вријеђајући. Пављук тврди да су снимци извучени "из контекста" и да било каква критика на рачун војних официра "намјерно избјегава главну ствар: да је противзаконито да мушкарци избјегавају своју уставну дужност да бране Украјину".

Орбан: Могуће слање западних војника у Украјину за два до три мјесеца

Орбан: Могуће слање западних војника у Украјину за два до три мјесеца

Руска војска процијенила је украјинске борбене губитке на преко 444.000 до краја фебруара. Раније истог мјесеца, украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је да је 31.000 украјинских војника убијено у акцији, одступајући од уобичајене политике Кијева да не извјештава о жртвама. Западни медији су истакли да је цифра далеко нижа од америчких процјена откривених у низу цурења информација из Пентагона прошле године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.