Кијев

Украјински медији тврде: Наши специјалци напали Вагнер у Судану

  • Извор: Индекс
  • 07.11.2023. 14:50

"Кијев Пост" је објавио два снимка која наводно приказују припаднике украјинских специјалних јединица како нападју вагнеровце у Судану.

Према извору из украјинског сектора безбједности и обране, тренутно је у току операција, како кажу, "чишћења приватне војне компаније Вагнер, њихових локалних терориста и специјалних служби Руске Федерације" у тој афричкој земљи.

"Снимак вјероватно приказује рад специјалних јединица Главне обавјештајне управе Министарства одбране Украјине", истакао је извор.

Одбио је да да детаље, наводећи безбједносне разлоге.

Ипак, потврдио је да је снимка настао "у посљедње двије недјеље", на неименованој урбаној локацији у Судану. 

Чини се да је први црно-бијели видео снимљен ноћу дроном помоћу инфрацрвеног снимања. Мала јединица окружује комплекс, а у видеу су истакнуте мете које се налазе унутар комплекса.


Види се како један од нападача користи ручни ракетни бацач како би пуцао у прозор објекта.

Украјинска влада није признала провођење сличних операција

Након тога слиједи низ експлозија. Неки од мушкараца из зграде почињу узвраћати ватру док преостали покушавају побјећи.

Други видео је снимљен тиоком дана, такође из летјелице која лебди на 200-400 метара изнад земље.

Нису приказани украјински оперативци, али неколико мушкараца који изгледају као мете трче улицама густо насељеног града или малог села.

У њиховој близини се догађа више експлозија различите јачине. Већи удари стварају ватрене кугле које се протежу дуж цијеле стамбене зграде. Након неких експлозија се уздиже висок и густ облак дима и прашине.


Дошли по ордење, добили руску ракету: Масакрирана украјинска елитна бригада

Дошли по ордење, добили руску ракету: Масакрирана украјинска елитна бригада

Извор експлозија није јасан. Неке су експлозије погодиле кровове зграда. Нема видљивих жртава.

Украјинска влада није званично признала распоређивање специјалаца у Судану нити провођење операција усмјерених на вагнеровце.

Прошлог мјесеца "Си Ен Ен" је извијестио да је серија напада беспилотним летјелицама на побуњенике које подржава Вагнер у близини суданског главног града била повезана с кијевским специјалним снагама. 

Украјински портал "РБЦ-Украјина" контактирао је тада портпарола украјинске војне обавјештајне службе Андрија Јусова за појашњење ситуације у Судану, али он није ни демантовао ни потврдио наводе.

"Можете се присјетити и ријечи генерала Буданова да ће Украјина уништити руске ратне злочинце било гдје у свијету, гдје год они били", поручио је том приликом, пренси "Индекс".


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм