Velika Britanija

Ustavna komisija razmatra eventualnu nezavisnost Velsa

  • Извор: СРНА
  • 19.10.2021. 09:43

Nezavisnost Velsa je jedna od mogućnosti koju će razmatrati nezavisna Ustavna komisija uspostavljena radi utvrđenja budućeg odnosa te pokrajine sa ostatkom Britanije, navodi britanski "Bi-Bi-Si".

Komisiju su formirali članovi Laburističke stranke iz Velsa i članovi će biti zaduženi da ispitaju način na koji se može promjeniti aktuelni sistem vlasti Kardifa i Londona.

Jedan od članova komisije je profesor Lora Mekalister koja je istakla da "sve mora biti na stolu". Ona će uz nadbiskupa Kanterberijskog Rouana Viljemsa predvoditi komisiju.

Oni ne vjeruju da su aktuelne Ustavne odredbe Velsa održive i planiraju da na tu temu razgovaraju sa ljudima širom provincije.

Trenutno velikim brojem važnih politika, poput zdravstva, obrazovanja i lokalne uprave rukovodi Kardif i zakoni se donose u Sened Kimru ili parlamentu Velsa.

Sva ostala pitanja, poput vojske i medija, rješava Vestminster. Slična su uređenja u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.