Iran

Užas u metrou: Policajci pucali i tukli žene u vozu - VIDEO

  • Извор: Б92
  • 16.11.2022. 22:26

Iranske snage bezbjednosti pucale su u ljude na stanici metroa u Teheranu i tukle žene koje nisu nosile hidžab, prenosi "Guardian".

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se putnici koji trče ka izlazima, a mnogi su pali i pregaženi, nakon što je policija pucala na ljude na stanici metroa.

Policajci su snimljeni kroz prozore vozova kako trče kroz vagone i tuku žene pendrecima.

Javni prevoz je postao mjesto policijskog nasilja Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog porijekla, umrla je 16. septembra u moralnom policijskom pritvoru nakon što je uhapšena zbog kršenja strogog iranskog kodeksa oblačenja za žene.

Protesti u Iranu intenzivirani su u utorak jer su organizatori protesta pozvali na trodnevnu akciju u znak sjećanja na "krvavi novembar" 2019. godine, kada je na stotine ubijeno tokom protesta protiv poskupljenja goriva.

Stanice metroa i javni prevoz, kojima često patrolira moralna policija, postali su mesta državnog nasilja i nadzora nad građanima.

Početkom septembra, sekretar iranskog osoblja za promovisanje vrline i sprečavanje poroka, Mohamed Saleh Hašemi Golpajegani, objavio je da vlada planira da koristi tehnologiju prepoznavanja lica za ciljanje žena koje su uhvaćene sigurnosnim kamerama javnog prevoza.

Država se trenutno obračunava sa antivladinim demonstrantima, a do sada je pet osoba povezanih sa protestima osuđeno na smrt.


Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина