Predsjednik Srbije

Vučić: Samoproglašeno Kosovo ne može postati član Uneska

 • 13.11.2019.12:45

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon obraćanja na 40. Konferenciji Uneska u Parizu, izrazio uvjerenje da samoproglašeno Kosovo ne može da postane član te međunarodne organizacije.


"Imamo dobre odnose sa Uneskom i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su njegove članice samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da (samoproglašeno) Kosovo ne može da postane član Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji u budućnosti uvek uspeti da odbrani svoje interese", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

On je istakao da je Unesko ponovo organizacija koju svi poštuju, što se vidi i po ogromnom odzivu zemalja ovoj konferenciji, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je naveo da Srbi znaju da je Unesko važan za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji, na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima.

On je naveo da je učešće na ovoj konferenciji bila još jedna prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na Kosmetu - Pećku patrijaršiju, manastire Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku u Prizrenu i Dečane, kao i grobove i sva druga značajna mjesta koja su bila ugrožena od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.

Komentarišući stalne izjave iz Hrvatske o navodnoj velikosprskoj ideji, Vučić je rekao da je za normalne odnose sa Hrvatskom potrebno učešće dvije strane.

"Kako hoćete da prećutim vrijeđanje Srba? Јe li to sprovođenje velikosrpske ideje? Šta hoćete od nas danas? Da vam ćutimo na sve? Ne želim da živim u prošlošću sa Hrvatima, nego idemo u budućnost", rekao je Vučić.

Vučić učešćem na Konferenciji Uneska završava trodnevnu posjetu Parizu, tokom koje se sreo i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

"Očigledno je da Francuska želi rješavanje kosovskog čvora i da su bilateralni odnosi Srbije sa Francuskom dobri", rekao je Vučić i dodao da raste broj francuskih kompanija u Srbiji.

 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.