Stefan Lofven saopštio

Za ulzak u Švedsku od šestog februara potreban je negativan test

  • 04.02.2021. 08:32

Strani državljani će od subote, 6. februara, morati da imaju negativan rezultat testa za kovid 19 prilikom ulaska u Švedsku, saopštio je švedski premijer Stefan Lofven.

Državna televizija SVT objavila je da test ne može biti stariji od 48 časova, te da je odluka donesena na zahtjev švedske Javne agencije za zdravlje usljed širenja novih, zaraznijih vrsta virusa korona.

"Nove vrste virusa su zabrinjavajuće", izjavio je Lofven na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Ministar unutrašnjih poslova Švedske Mikael Damberg rekao je da je današnja odluka važna za smanjenje priliva novih sojeva virusa koji su otkriveni u nekoliko zemalja.

On se pozvao na podatke švedske Javne agencije za zdravlje, koja je upozorila na veliku nesigurnost u vezi sa novim sojevima virusa, te da je bitno da se preduzme takav korak uprkos činjenici da nove vrste već kruže Švedskom u određenoj mjeri.

"To će umanjiti rizik od većeg širenja", istakao je Damberg, uz napomenu da postoji nekoliko izuzetaka kako se pravila ne bi pogrešno protumačila.

Od obaveze pokazivanja negativnih rezultata testa iz humanitarnih razloga izuzeti su tražioci azila, kao i ljudi koji moraju da uđu u zemlju iz "hitnih porodičnih razloga" ili radi operacije i druge vrste zdravstvene njege koja se ne može odgoditi, prenio je "Sputnjik".

Тагови: