Moskva

Zaharova: Nerealni pozivi da se Rusija isključi iz Savjeta bezbjednosti

  • Извор: СРНА
  • 29.12.2022. 15:33

Pozivi Ukrajine da se Rusija isključi iz Savjeta bezbjednosti UN nemaju osnovu ni u međunarodnom pravu niti u realnosti, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zanimljivo je to slušati. To je kao da čitate neko djelo fikcije. Nema nikakve veze sa međunarodnim pravom, realnošću ili diplomatijom", navela je Zaharova na konferenciji za novinare, komentarišući najnovije prijedloge Ukrajine.

Ona je istakla da Ukrajina koristi "uvrnutu logiku" kada tvrdi da Rusija ne može biti član Savjeta bezbjednosti jer Moskva, navodno, nije prošla kroz pravnu proceduru za dobijanje tog statusa.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je 20. decembra da Kijev priprema korake za ukidanje članstva Rusije u Savjetu bezbjednosti UN. On je, u isto vrijeme, priznao da taj proces neće biti lako započeti, podsjetio je TASS.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u više navrata da je nije moguće oduzeti Rusiji mjesto u Savjetu bezbjednosti.

Portparol Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je 15. decembra da SAD vjeruju da se ne mogu promijeniti pravila UN kako bi se Rusiji oduzelo mjesto u Savjetu.