Portparol Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Ukrajina u NATO-u? Kratkovido i opasno

  • Извор: Агенције
  • 21.04.2023. 22:46

Izjave o mogućem pristupanju Ukrajine NATO-u su kratkovide i opasne, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući posejtu generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga Kijevu, ona je ocijenila da takve izjave mogu dovesti do potpunog kolapsa evropskog sistema bezbjednosti, prenosi TASS.

''NATO je usredsređen da pobijedi Rusiju u Ukrajini i da bi motivisao Kijev obećava da će Ukrajina moći da bude primljena u Alijansu nakon završetka sukoba. Takve izjave su kratkovide i jednostavno opasne'', rekla je Zaharova.

Ona je istakla da režim u Kijevu očekuje bezbjednosne garancije i politički poziv za članstvo od predstojećeg samita NATO-a u Vilnjusu u julu.

Orbanova reakcija na ulazak Ukrajine u NATO:

Orbanova reakcija na ulazak Ukrajine u NATO: "Šta?!"

Ona je podsjetila da je Rusija više puta, i prije 2008. godine, upozoravala na rizike uvođenja Ukrajine u NATO.

"Odbili su da nas saslušaju. Nisu htjeli da poslušaju naše brojne inicijative i prijedloge usmjerene na obnavljanje ravnopravnog sistema evropske bezbjednosti. Sve je to odbačeno i Zapad je dosljedno pravio antiruski projekat od Ukrajine", ocijenila je Zaharova.

Stoltenberg je u četvrtak nenajavljeno posjetio Kijev gdje se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Pratite nas i putem Vibera!

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок