Сергеј Лавров

"Запад пријети онима који размишљају о сопственим интересима - таква политика и према Српској"

  • Извор: Агенције
  • 01.12.2023. 12:57

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио изјавио је да народи балканских земаља неће дозволити Западу да окрену народе једне против других и изразио забринутост за ситуацију са српским народом.

Он је истакао да се сада таква политика наставља, не само према Србији, већ и према Републици Српској, односно према свима онима који размишљају о сопственим интересима и који желе да сачувају своје достојанство.

- Још док сам радио као стални представник Русије при УН у Њујорку путовао сам у БиХ, Српску Крајину, Хрватску, Београд, видио сам све шта су урадили Београду. А сада исти ти људи говоре да је рат у Украјини први који је покренут на територији Европе, док 1999. године тог рата у Европи није било. Сјећам се како су се тада изражавали амерички и енглески медији – на многим насловним странама писало је како ће покајање Срба очистити српски народ - рекао је Лавров.

Он је рекао да западне земље "охрабрују неке етничке групе на Балкану, а против других заузимају агресивни, диктаторски став захтијевајући да се придруже санкцијама против Русије, док још није касно".

- У интересу Запада је било да уништи Југославију, никоме на Балкану није била потребна таква удружена снага. Запад је увијек хтио да окрене једну нацију против друге на Балкану, а и данас наставља то да ради успјешно. Међутим, сигуран сам да су народи балканских земаља током своје дуге, тешке, али славне историје ипак у себи развили неки генетски код и да на крају неће дозволити да их вријеђају, неће дозволити нашим западним колегама да стално окрећу једну земљу против друге, једну нацију против друге - истакао је Лавров.

Он је рекао да се то што се дешава везано за ситуацију око Београда и Приштине органски уклапа у тренд који се примјећује када је ријеч о ситуацији унутар ОЕБС-а – прво се постигне некакав договор, затим се прославља резултат, а потом креће процес саботаже.

Лавров је рекао да постоји велики број договора који су били постигнути под окриљем ОЕБС-а, а потом их је Запад методично рушио.

- Када је ријеч о случају Србије и самопроглашеног Косова, сјећам се како је ЕУ својевремено, као велики посредник, још 2013. године, дакле још прије 10 година, церемонијално саопштила да је постигнут договор о формирању Заједнице српских општина - рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Скопљу.

Он је нагласио да се у међувремену ништа није десило, а људи који су у Приштини постављени да руководе тим српским подручјем категорички одбијају да спроведу тај договор.

- А шта ради ЕУ – мислите ли да захтијева од њих да се понашају пристојно? Не, они траже од Србије да промијени свој став, штавише, састављен је нови документ о стварању ЗСО који се драстично разликује од онога што су Београд и Приштина договорили прије 10 година. То умногоме личи на многе договоре који су постигнути под окриљем ОЕБС-а - рекао је Лавров.

Говорећи о чланству Србије у ЕУ, Лавров је рекао да Брисел константно условљава Београд тиме што нова поглавља неће бити отворена све док Србија не приближи своје спољнополитичке ставове бриселским, укључујући питање увођење санкција Русији.

- Таква је моћ убјеђивања ЕУ. Говоре и да вас неће примити у састав ЕУ све док не признате тзв. Косово. Или можда не морате да признате тзв. Косово, али онда макар дозволите Приштини да уђе у састав међународних организација. Да ли сте ви озбиљни? - упитао је Лавров.

Пратите нас и путем Вибера