Konstantin Voroncov

"Zapad zatvara oči na ukrajinsku upotrebu protivpešadijskih mina"

  • Извор: Sputnjik
  • 17.11.2022. 22:12

Zapad zatvara oči na upotrebu protivpešadijskih mina od strane ukrajinske vojske, kao i na aktivno miniranje naselja, izjavio je Konstantin Voroncov.

"Zapadne zemlje zatvaraju oči na upotrebu protivpešadijskih mina i mina-zamki od strane Oružanih snaga Ukrajine (uključujući i protiv civilnog stanovništva), kao i na kontinuirano miniranje naselja. Od kraja jula ove godine u Ukrajini je sve učestalije granatiranje sa municijom punjenom protivpešadijskim minama PFM-1“, rekao je zamjenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov u Ženevi na zasjedanju država-potpisnica Konvencije o "nehumanom“ oružju u okviru prava na odgovor na situaciju u Ukrajini.

Predstavnik Ministarstva primjetio da je, između ostalog, ukrajinska vojska minirala Donjeck, kao i naselja Jasinovata, Makejevka i Pantelejmonovka. 

Prema njegovim riječima, mine "Lepestoki“ su nasumično razbacane u blizini obrazovnih ustanova i drugih civilnih objekata. Voroncov je dodao da su u regionu registrovana 74 slučaja da su civili nagazili na mine PFM-1, od kojih i dvoje djece. Jedna od žrtava je umrla. 

Voroncov je naglasio da ćutanje o takvim činjenicama "dovodi do dalje degradacije međunarodnog pravnog sistema u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neproliferacije“. Diplomata je dodao da se Rusija neće miriti sa takvim stanjem stvari. 

"Nastavićemo da se suprotstavljamo ovim koracima koji vode svjetsku zajednicu u haos i anarhiju u međunarodnim odnosima, uključujući i u kontekstu poštovanja principa i normi međunarodnog humanitarnog prava. Nastavićemo da preduzimamo korake za jačanje Konvencije o zabrani ili ograničenju upotrebe konkretnih vidova konvencionalnog oružja i protokola o njima“, naglasio je Voroncov.


  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм