Оптужбе министра одбране Русије

Запад жели украјински сукоб проширити на Азију

  • Извор: Спутник Србија
  • 30.10.2023. 20:45

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да Запад жели да прошири сукоб у Украјини на Азијско-пацифички регион, пренијела је руска агенција ТАСС.

Они су се позвали на његове коментаре на форуму у Пекингу.

Говорећи на највећем догађају у организацији кинеске војне дипломатије, Шојгу је навео да НАТО прикрива гомилање снага у азијско-пацифичком региону "разметљивом жељом за успостваљањем дијалога", пренио је Ројтерс.

Шојгу је нагласио да НАТО чланице заправо промовишу трку у наоружавању у региону, тако што тамо повећавају своје војно присуство, као и учесталост и обим војних вјежби.

Стравична несрећа: Ватрогасца повукла машина, погинуо на мјесту

Стравична несрећа: Ватрогасца повукла машина, погинуо на мјесту

"Америчке снаге користиће размјену информација са Јапаном и Јужном Корејом о лансирању ракета, како би одвратиле Русију и Кину", рекао је Шојгу.

Он је такође оптужио Вашингтон да покушава да искористи климатске промјене и природне катастрофе као изговор за "хуманитарне интервенције".

Према његовим ријечима формирање нових блокова, као што су КВАД и АУКУС, поткопава улогу Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) и настојања за нуклеарно неширење у региону. Истовремено, рекао је он, потез Русије да опозове ратификацију Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба, не значи крај споразума и додаје да Москва није ни спуштала свој праг за употребу нуклеарног оружја.

Тајм: Украјински генерали одбијају наредбе Зеленског

Тајм: Украјински генерали одбијају наредбе Зеленског

"Ми само тражимо да вратимо паритет са Сједињеним Америчком Државама, које нису ни ратификовале овај споразум", наводи руска РИА, цитирајући Шојгуа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: