Pojačavaju pritisak na proizvođače

Zemlje EU traže izmjene ugovora o nabavkama vakcina

  • Извор: Танјуг
  • 15.06.2022. 07:51

Vlade zemalja Evropske unije pojačavaju pritisak na kompaniju Fajzer i druge proizvođače vakcina protiv kovida 19 da ponovo preispitaju kupoprodajne ugovore, upozoravajući da bi milioni doza vakcina koje više nisu potrebne mogle da propadnu, navodi se u dokument u koji je Rojters imao uvid.

O tome su juče u Luksemburgu razgovarali ministri zdravlja zemalja članica EU, iako je Evropska komisija izrazila rezerve u pogledu onoga što bi se moglo postići.

Kako je za Rojters rekao neimenovani poljski diplomata, ta zemlja predvodi napore da se izvrši revizija ugovora sa farmaceutskim kompanijama, jer ima više od 30 miliona doza na zalihama, a važeći ugovor je obavezuje da mora da kupi još 70 miliona vakcina.

Poljska apeluje da se izvrši revizija ugovora kako bi se izbjeglo rasipanje novca.

Tokom najakutnije faze pandemije virusa korona, a zbog bojazni od mogućih nestašica, Evropska komisija i vlade EU pristale su da kupe ogromne količine vakcina, uglavnom od kompanije Fajzer i partnera njemačkog Bajonteka.

Međutim, uporedo sa smirivanjem pandemije u Evropi i značajnim usporavanjem vakcinacije, mnoge zemlje sada bi htjele da izmijene ugovore kako bi smanjile zalihe i shodno tome troškove za nabavke vakcina.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.