Скинута ознака тајности

"Змајева ватра" пржи све што му се приближи: Снимак ласерског топа у акцији

  • 12.03.2024. 17:57

Министарство одбране Велике Британије објавило је нови снимак моћног британског ласерског топа са кога је скинута ознака тајности.

На снимку се види како такозвана Змајева ватра погађа ваздушне циљеве надомак обале Шкотске. Тачан домет ласерски усмјереног енергетског оружја (ЛДЕВ) није познат, међутим, раније је саопштено да може да пуца на циљеве удаљене најмање три и по километара!

Руси објавили снимак: Погледајте како је уништен још један ХИМАРС!

Руси објавили снимак: Погледајте како је уништен још један ХИМАРС!

На снимку се види како ласер погађа мету снажним снопом.

Министарство одбране је саопштило да прво ласерско оружје велике снаге у Великој Британији може да погоди било коју видљиву мету.

- Змајева ватра је напредни војни ласер који су развили Дстл и ГБ индустрија. Ласерски усмјерено енергетско оружје погађа мете брзином свјетлости користећи интензиван сноп енергије да пресјече објекте - наводи министарство одбране.

"Није добро по Запад": Процурила три тајна извјештаја француске војске о украјинском фронту!

Лабораторија за одбрамбену науку и технологију (ДСТЛ) додала је да футуристичко оружје кошта само десетак фунти по метку за испаљивање што значи да би милиони фунти могли бити уштеђени у будућим сукобима.

Украјина гради

Украјина гради "зид смрти дуг" 1.000 километара - ФОТО

- Десет секунди пуцања трошковно је еквивалентно коришћењу обичног гријача сат времена и стога има потенцијал да буде дугорочна јефтина алтернатива одређеним задацима које тренутно обављају пројектили. Трошкови рада ласера ​​су обично мањи од 10 фунти по метку - наводи ДСТЛ.

Развој ласера коштао је до сада више од 140 милиона фунти.

Војни врх се нада да би могао да замјени вишемилионске ракете које се тренутно користе у Црвеном мору.

Ласерски топ је први пут тестиран у новембру 2022. године кад је погодио дрон са више од три километра удаљености, преноси Курир.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)