Кијев

Украјина гради "зид смрти" дуг 1.000 километара - ФОТО

  • Извор: Мондо.рс
  • 12.03.2024. 17:48

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да кијевска војска гради одбрамбену линију дугу више од 1.000 километара.

Послије састанка са војним лидерима, Зеленски је на свом Телеграм каналу објавио да је украјински премијер Денис Шмихал извијестио о "темпу изградње нових одбрамбених линија" које ће покривати око 1.000 километара преко три одбрамбене линије.

Према ријечима украјинског лидера, јачање одбрамбених позиција Кијева "је огроман задатак, али је темпо сада добар".

"Рачунам на благовремени завршетак", додао је Зеленски. 


Хоће ли Црна Гора слати војнике у Украјину?

Хоће ли Црна Гора слати војнике у Украјину?

Украјина ради на прегруписавању снага након што је Русија остварила велику побједу на бојном пољу у посљедњих неколико мјесеци, избацивши кијевске снаге из Авдијевке прошлог мјесеца и потиснувши источни фронт даље на украјинску територију.

Шмихал је у јануару саопштио да је украјинска влада потписала додатних 455 милиона долара за "изградњу инжењерско-техничких и фортификационих објеката, одговарајуће опреме и система неексплозивних баријера".

Украјина се увлачи

Британско министарство одбране (МоД) саопштило је у обавјештајном извјештају у недјељу да је Украјина "готово сигурно" убрзала изградњу својих одбрамбених положаја.

"Мјере укључују противоклопне змајеве зубе и ровове, пјешадијске ровове, минска поља...", саопштили су британски обавјештајци.

"Веома је вјероватно да ће проширење одбрамбених линија смањити способност Русије да напредује или искористи тактичке добити у оквиру својих текућих офанзивних операција", додаје британско Министарство одбране.


Признање недовољно за пресуду, суд исправља грешке тужилаштва

Признање недовољно за пресуду, суд исправља грешке тужилаштва

Портпарол украјинске источне војне групе Тавриск рекао је у петак на националној телевизији да су се услови око Авдијевке "стабилизовали" и да је руско напредовање заустављено.

"Вол стрит журнал" је прошле недјеље објавио да Украјина ради на јачању својих одбрамбених позиција у очекивању руске офанзиве у прољеће, позивајући се и на западне и на украјинске званичнике.

Према ријечима украјинског команданта Максима Жорина, кијевске трупе граде ровове и противтенковске ровове да би одбили руске нападе.

Украјински копнени командант генерал-потпуковник Олександр Пављук рекао је да Кијев ради на "стабилизацији" линије фронта и припреми за сопствену контраофанзиву касније ове године. 

Брутална одбрана по узору на Суровикинову линију

Министарство одбране Украјине објавило је на друштвеним мрежама серију фотографија и видео снимака изградње "зида смрти", који се састоји од противтенковских баријера, подземних бункера, утврђених ровова, бетонских замки, змајевих зуба...


Руси објавили снимак: Погледајте како је уништен још један ХИМАРС!

Руси објавили снимак: Погледајте како је уништен још један ХИМАРС!

Одбрана коју граде Украјинци подсјећају на руску бруталну линију Суровикин, огроман комплекс утврђења и минских поља које је изградио бивши генерал Сергеј Суровикин и која је зауставила велику украјинску контраофанзиву прошле године.

Према западним медијима, украјинску одбрану чини чак 42.000 комада "змајевих зуба" (такозваног зида смрти).

"Заиста, данас градимо утврђења широм наше земље. У Запорожској области градимо утврђења заједно са војском. Неке гради војска, а неке цивилни извођачи, гдје је то могуће. Састоје се од великог броја компоненти, почевши од противтенковских ровова, змајевих зуба, растегљивих купина и забуне. Све што може да успори или заустави пролаз непријатељске технике", рекао је начелник Запорошке обласне државне администрације Иван Федоров.

"Трудимо се да унаприједимо одбрамбене објекте како би боравак наше војске био не само безбједан већ и удобан током извршавања борбених задатака", додао је он, преноси "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.