Šest direktnih

SNSD-u najviše mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

  • Izvor: ATV
  • 04.10.2022.19:20

SNSD ponovo ima najviše mandata za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Sa osvojinih više od 200 hiljada glasova do sada preborijanih listića, ulaze u Predstavnički dom sa po dva kandidata sa najvećim brojem glasova iz svake izborne jedinice, što je za sada 6 direktnih mandata.

Duplo manje osvojila je opozicija  u Republici Srpskoj. SDS osvojio je dva mandata sa 90 hiljada glasova, dok je za 40 hiljada manje PDP osvojio tek jedan direktni mandat. Po jedan i to kompenzacioni mandat mogao bi da dobije DEMOS, Pravda i red – Nebojše Vukanovića, Ujedinjena Srpska i bošnjački blok iz Republike Srpske. SDS i PDP bi mogli dobiti preko kompenzacije po još jednog poslanika. Odavno se spekuliše i da je opozicija iz Srpske, prije godinu dana, dogovorila sa federalnim političarima formiranje vlasti, baš kao i 2014. godine i da im je i sada fokus na BH nivou.

“Opoziciji se priviđa 2014 . i oni su tada mimo volje birača iz Republike Srpske donijeli odluku da kao poraženi uđu u vlast BiH. Republika Srpska je te četiri godine imala velike probleme, ja se nadam da u interesu BiH nije da se greške ponavljaju, već da se greške ispravljaju, a to zavisi od političke zrelosti faktora političkog iz Federacije”, rekao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a

U Federaciji najveći broj mandata osvojila je SDA i osam direktnih mandata. HDZ BiH i SDP po četiri, DF tri, NIP dva mandata, dok su po jedan NES i Naša stranka. Lider SDA Bakir Izetbegović kaže da je rano govoriti o formiranju vlasti na BH nivou, ali da je nemoguća misija da izborni gubitnici formiraju vlast. Izetbegović tvrdi da nije razgovarao sa opozicijom iz Republike Srpske koja se grčevito bori da uđe u vlast bar na bh. nivou.

“Nisam razgovarao, ali to vidim kao nemoguću misiju, da vam pravo kažem, kako su zamislili stvari, to je na nivou nekih želja, ne realnih mogućnosti, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

ATV-ovi izvori iz opozicionog bloka tvrde da su SDS i PDP prije godinu dana dogovorili sa liderom NIP-a Elmedinom Konakovićem i dijelom SDP-a formiranje vlasti bez SNSD-a, HDZ-a i SDA. Prema sadašnjim izbornim rezultatima, opozicija ni u jednom entitetu nije u mogućnosti da bude dio vlasti, bez izbornih pobjednika.