23. februara u Beogradu

FЕST otvara "Bartonova akademija" dvostrukog oskarovca Aleksandera Pejna

  • Izvor: SRNA
  • 08.02.2024. 12:57

Međunarodni filmski festival FЕST biće otvoren 23. februara u Beogradu filmom "Bartonova akademija" koji je režirao dvostruki oskarovac Aleksander Pejn.

"Bartonova akademija" (The Holdovres) Aleksandera Pejna, ovogodišnji je kandidat za nagradu "Oskar" u nekoliko kategorija, među kojima su najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario, saopšteno je iz pres- službe FЕST-a.

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i brine o nekoliko učenika koji nemaju gdje da odu za praznik.

U Pejnovom filmu, između ostalih, igraju Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Еndru Garmen, Majkl Provost i Džilijan Vigman.

Čuvena holivudska glumica izašla iz zatvora, sada niko neće da je angažuje

Čuvena holivudska glumica izašla iz zatvora, sada niko neće da je angažuje

Film je prošle godine nagrađen "Zlatnim globusom" za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je ponio Pol Đamati i za sporednu žensku ulogu koja je pripala Devajn Džoj Rendolf, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

Reditelj, scenarista i producent grčkog porijekla Aleksander Pejn jedan je od rijetkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umjetničku slobodu i finalni rez svojih filmova.

Mnogi glumci iz filmova ovog Amerikanca, koji je dobio dva "Oskara" za adaptirani scenario, 2005. godine za "Stranputice" i 2012. za "Potomke", osvajali su nagrade ili su bili u najužem krugu za njihovo osvajanje, poput Džeka Nikolsona, Keti Bejts, Džordža Klunija, Brusa Derna.

Radoš Bajić otkrio kolika mu je penzija: Šokirao kada je izgovorio cifru!

Radoš Bajić otkrio kolika mu je penzija: Šokirao kada je izgovorio cifru!

Pejn rediteljski potpisuje i hvaljene filmove "Sve o Šmitu" iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), "Nebraska" iz 2013. i "Smanjivanje" iz 2017. godine koji je prikazan na otvaranju festivala u Veneciji.

Posljednji film nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića "Ruski konzul", dramatično ostvarenje o ključnim trenucima začetka kosovske krize, zatvoriće 52. beogradski međunarodni filmski festival 3. marta.

Film "Ruski konzul" je prema romanu Vuka Draškovića režirao Miroslav Lekić, a ovo ostvarenje donosi pred publiku zaplet koji vraća u godine koje će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem Vibera