23. фебруара у Београду

ФЕСТ отвара "Бартонова академија" двоструког оскаровца Александера Пејна

  • Извор: СРНА
  • 08.02.2024. 12:57

Међународни филмски фестивал ФЕСТ биће отворен 23. фебруара у Београду филмом "Бартонова академија" који је режирао двоструки оскаровац Александер Пејн.

"Бартонова академија" (The Holdovres) Александера Пејна, овогодишњи је кандидат за награду "Оскар" у неколико категорија, међу којима су најбољи филм, главна мушка улога, споредна женска улога, оригинални сценарио, саопштено је из прес- службе ФЕСТ-а.

У овом остварењу, чији сценарио потписује Дејвид Хемингсон, скромни професор престижне америчке школе приморан је да током божићног распуста остане у кампусу и брине о неколико ученика који немају гдје да оду за празник.

У Пејновом филму, између осталих, играју Пол Ђамати, Доминик Сеса, Девајн Џој Рендолф, Кери Престон, Брејди Хепнер, Иан Доли, Џим Каплан, Ендру Гармен, Мајкл Провост и Џилијан Вигман.

Чувена холивудска глумица изашла из затвора, сада нико неће да је ангажује

Чувена холивудска глумица изашла из затвора, сада нико неће да је ангажује

Филм је прошле године награђен "Златним глобусом" за главну мушку улогу у комедији или мјузиклу коју је понио Пол Ђамати и за споредну женску улогу која је припала Девајн Џој Рендолф, а приказан је и на фестивалима у Торонту, Лондону, Бусану, Талину, Солуну, Торину и Маракешу.

Редитељ, сценариста и продуцент грчког поријекла Александер Пејн један је од ријетких у Холивуду који има право на апсолутну умјетничку слободу и финални рез својих филмова.

Многи глумци из филмова овог Американца, који је добио два "Оскара" за адаптирани сценарио, 2005. године за "Странпутице" и 2012. за "Потомке", освајали су награде или су били у најужем кругу за њихово освајање, попут Џека Николсона, Кети Бејтс, Џорџа Клунија, Бруса Дерна.

Радош Бајић открио колика му је пензија: Шокирао када је изговорио цифру!

Радош Бајић открио колика му је пензија: Шокирао када је изговорио цифру!

Пејн редитељски потписује и хваљене филмове "Све о Шмиту" из 2002. (премијерно приказан у Кану), "Небраска" из 2013. и "Смањивање" из 2017. године који је приказан на отварању фестивала у Венецији.

Посљедњи филм недавно преминулог глумца Жарка Лаушевића "Руски конзул", драматично остварење о кључним тренуцима зачетка косовске кризе, затвориће 52. београдски међународни филмски фестивал 3. марта.

Филм "Руски конзул" је према роману Вука Драшковића режирао Мирослав Лекић, а ово остварење доноси пред публику заплет који враћа у године које ће дефинисати будући суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији.

Пратите нас и путем Вибера