ATV

Zagreb

Hrvatski ljekari istoj ženi dva puta presadili srce

  • Izvor: Agencije
  • 27.09.2023. 11:44

Dvadeset godina nakon prve transplantacije srca, 61-godišnja pacijentkinja iz Zagreba na Rebru je dobila novo donirano srce, što je rijetkost i u svjetskim razmjerama, istakli su vodeći stručnjaci KBC-a Zagreb uoči obilježavanja Svjetskog dana srca, 29. septembra.

"Nakon niza godina došlo je do promjene funkcionalnosti srčanog presatka i pacijentkinja je uvrštena na visokourgentnu listu Еurotransplanta te smo uspjeli obaviti retransplantaciju, što je izuzetno rijedak zahvat", istakao je na konferenciji za novinare akademik Davor Miličić, voditelj transplantacionog tima za srce.

Kardijalni hirurg Hrvoje Gašparović nazvao je uznapredovalo srčano zatajenje epidemijom 21. vijeka.

Naveo je i da se program transplantacije srca u kontinuitetu provodi na Rebru od 1988. godine. Do sada je obavljeno nešto manje od 400 transplantacija, a u tri je slučaja i retransplantacija.


Istukao sina jer ga nije slušao

Istukao sina jer ga nije slušao

Gašparović je istakao izuzetan uspjeh posljednje retransplantacije, objasnivši da je bila riječ o tehnički vrlo kompleksnom osmosatnom zahvatu.

Izneseni su i podaci da je samo ove godine na Rebru obavljeno  27 transplantacija srca, a samo u protekloj sedmici četiri takva zahvata.

"Uz spomenutu retransplantaciju kod 61-godišnje pacijentkinje, novo srce dobila je i 13-godišnja djevojčica te dvojica 67-godišnjaka, a svi se odlično oporavljaju", rekao je Miličić.

Osnovna dijagnoza kod djevojčice bila je dilatacijska kardiomiopatija te je iznenada došlo do zatajenja srca uz nemogućnost da se stanje popravi lijekovima.

Uvrštena je na listu čekanja za donirano srce, na koje je čekala svega mjesec dana.


Za teglu ajvara traže 40 maraka

Za teglu ajvara traže 40 maraka

Direktor Ante Ćorušić kaže da se s četiri transplantacije srca u nedjelju dana ne može pohvaliti baš puno institucija u Еvropi, dok je šef Odjeljenja za koordinaciju transplantacija i eksplantacije Jasna Brezak istakla da hrvatski bolesnici imaju mogućnost da dočekaju nove organe koji budu uspješno transplantirani.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: