ATV

Predsjednik Narodnog fronta

Trivićka u Sarajevu: Protiv sam samostalnosti Srpske, Šmit nije naša bitka

  • Izvor: ATV
  • 21.09.2023. 22:00

Predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić gostujući na Federalnoj TV iznijela je niz stavova u kojima je poručila da nije za ostamostaljenje Republike Srpske, da Kristijan Šmit nije bitka njene stranke, a iskoristila je i priliku da se požali jer dobija prijetnje zbog negativnih komentara na bilborde "Granica postoji".

Na pitanje novinarke u čemu je razlika između njene politike i politike SNSD-a, Trivićka kaže da neke sličnosti postoje.

"Za mene je Republika Srpska temelj moje politike. N: Unutar BiH? Naravno, unutar BiH. Neki drugi govore o otcjepljenju. Moja politička opcija ne govori o secesiji. Vi mene pitate gdje je razlika, eto tu je razlika. N: Niti podržavate? Ne, jer znam čemu to dalje vodi. To ne bi bilo dobro nikome. Ni regionu, ni BiH, ni ljudima koji ovdje žive i koji sve više zbog takve retorike odlaze. Ako hoćete evo i po pitanju aktuelne teme vezane za kampanju "Granice postoje" koju iz sjene vodi SNSD. Ni s tim se ne slažem. Nije dobro izlaziti na međuentitetske linije i davati signale tenzija i potencijalni sukoba. Sve političke teme rješavaju se za političkim stolom, to je moj politički stav", rekla je Trivićka.

Ona je iskoristila priliku da se požali na prijetnje koje dobija zbog komentara na BHT o bilbordima u Republici Srpskoj "Granica postoji". 

"Meni je zbog takvog stava u jednoj emisiji na jednoj TV koja se emituje na teritoriji cijele Republike Srpske poručeno "ako ti se ne sviđa bilbord idi objesi se na Trg Krajine". U takvoj atmosferi ja zastupam svoje političke stavove", rekla je Trivićka.

Poruka za Trivićku: ''Ne sikiraj se, neće ti faliti dlaka sa glave''

Poruka za Trivićku: ''Ne sikiraj se, neće ti faliti dlaka sa glave''

Na pitanje novinarke zašto je odbila susret sa Kristijanom Šmitom uz komentar da je Šmit jedina tema na kojoj je na istoj strani sa Dodikom, Trivićka demantuje tvrdnju.

"Nisam nikada u istoj koloni sa Miloradom Dodikom. Ja njega (prim. aut. Kristijana Šmita) ne zovem turistom, ne govorim mu ružne riječi, ne bavim se omalovažavanjem bilo koga pa ni njega. Nismo se sastali jer nismo htjeli da budemo mi ti preko kojih se prelama nešto što je uslovno rečeno verbalni rat između njih dvojice. Zašto bismo mi bili statisti i dodavači peškira? To nije naša bitka. Pitanje je zašto je Šmit upao u matricu Milorada Dodika da se tako prepucavaju. S druge strane neki potezi Kristijana Šmita su išli u korist Milorada Dodika tako da nismo s njim u koloni. Sastala sam se sa Šmitom prošle godine, jedina stvar koju sam mu rekla o Dodiku je da ću ga pobijediti na izborima, odnosno da će ga narod skinuti i da nam ne treba niko sa strane".

OHR komentarisao bilborde

OHR komentarisao bilborde "Granica postoji" nakon Trivićkine izjave da ih se plaši

Iako tvrdi da je riječ o verbalnom prepucavanju Dodika i Šmita, Trivićka izbjegava činjenicu da se upravo zbog Kristijana Šmita sudi predsjedniku Republike Srpske jer je poštovao odluke Narodne skupštine. Za nju je Kristijan Šmit realnost.

"Šmit nije ovdje da bi igrao u korist opozicije ili Dodika. On je ovdje sa instrukcijama zemalja koje stoje iza njega. Šmita ne možete posmatrati kao Kristijana Šmita, nego morate posmatrati zemlje koje stoje iza njega. Vi možete da zatvorite oči ili da budete realni", rekla je Trivićka.

"Opozicija samo jednom nije poslušala Šmita, pa ih je odmah razobličio kao kolaboratore"

Ona poručuje da je politika suprotstavljanja nametanjima Kristijana Šmita, koštala Republiku Srpsku investicija.

"Ako bi iko mogao da se ljuti na Kristijana Šmita to sam ja i građani koji su glasali za mene. Zbog one njegove rečenice tri dana nakon izbora - bile su manje nepravilnosti, ovi koji su poraženi neka priznaju pobjedu jer se na izborima nekad gubi, nekad dobija. Ovi koji gube ima vremena za njih, što je bilo upućeno meni", rekla je Trivićka i još jednom ponovila da je pokradena na izborima".

Na pitanje kako gleda na optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kaže da ne vjeruje u pravosuđe BiH.

"Što se tiče toga ja sam rekla da je to njegova lična stvar. On je zakuvao sam i držim se tog stava. Tražio je krizu, proizvodi krize, stalno je generator krize i došao je u ovu situaciju. Niti mu pomažem niti mu odmažem. Nije moja stvar", roručuje Trivićka i kaže da javnost u FBiH treba da razumije da Milorad Dodik nema podršku većine u Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem Vibera